Annons

Ingen kontantbrist i Trelleborg – ännu

(uppdaterad). På Föreningssparbankens uttagsautomater lyste det rött i går och kunderna fick stå i kö för att ta ut pengar. Övriga banker i Trelleborg: SE-banken, Handelsbanken och Nordea, hade dock sina uttagsautomater i gång. På ingen av de bankerna befarade man pengabrist inom den närmaste framtiden.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2005
Många köade för kontanter på Föreningssparbanken i Trelleborg i går morse. Bild: CLAES NYBERG
Många köade för kontanter på Föreningssparbanken i Trelleborg i går morse. Bild: CLAES NYBERGFoto: 
Rött i uttagsautomaterna i går på Föreningssparbanken i Trelleborg.
Rött i uttagsautomaterna i går på Föreningssparbanken i Trelleborg.Foto: 

På Föreningssparbanken tog pengarna slut i den ena automaten redan under helgen, medan den andra fungerade tidigt på måndagsmorgonen. Snart var dock pengarna slut även i den automaten och kunderna fick köa för att ta ut pengar inne i bankbodarna.

– Längst kö var det på morgonen, precis när vi öppnade, berättar Alexander Klein, kontorschef på Föreningssparbanken i Trelleborg. Vid middagstid var det betydligt lugnare.

Annons

En orsak till att många valde att köa på Föreningssparbanken i stället för att ta ut pengar på de fungerande automaterna är att alla kort inte fungerar på de andra bankernas uttagsautomater. Det kan också finnas en del okunskap om att man kan ta ut även på de andra automaterna, tror bankfolk i Trelleborg.

På Nordea säger ställföreträdande kontorschef Birgitta Bladh att man klarar situationen ännu så länge.

– Kunderna kan ju också ta ut upp till 2 000 kronor hos ICA-butikerna på våra kort, berättar hon.

Bakgrunden till att Föreningssparbankens automater var stängda i går är det stopp för värdetransporter som Arbetsmiljöverket beordrat efter den senaste tidens brutala rån.

En annan följd av stoppet är att butikerna får svårt att bli av med sina pengar.

– Det är ytterligare ett skäl att uppmana kunderna att ta ut pengar i butikerna, säger Birgitta Bladh.

Inte heller på SE-banken i Trelleborg hade man några problem med att hålla uttagsautomaten i gång på måndagen. På Handelsbanken menar kontorschefen Marie Brunstam att det fungerat bra med uttagsautomaten hittills.

– Men om det blir långvarigt stopp blir det en annan sak, säger hon.

Under måndagen träffades representanter för Arbetsmiljöverket, bevakningsföretagen och fackliga företrädare för en diskussion om hur situationen ska kunna lösas.

Läs mer om eventuella beslut i frågan i del B.

Annons

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons