Annons

Ingen koncern men tätare samarbete

Ingen koncern, men ett betydligt tätare samarbete mellan det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem och fastighetsbolaget Östersjöterminalen. Det föreslår kommunstyrelsen som bland annat vill att de båda bolagen ska få samma vd.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2012
Kommunstyrelsen vill att Kent Jönsson blir vd även för Östersjöterminalen.
Kommunstyrelsen vill att Kent Jönsson blir vd även för Östersjöterminalen.Foto: Claes Nyberg

– När Rutger Persson slutar som vd vid årets bolagsstämma föreslår vi att Kent Jönsson, vd för Trelleborgshem, tar över även som vd för Östersjöterminalen, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Men både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna lade ned sina röster på kommunstyrelsens sammanträde, så när frågan kommer upp i kommunfullmäktige för avgörande är utgången fortfarande oviss.

Annons

Kommunstyrelsen föreslår nya bolagsordningar, nya ägardirektiv och en bättre dialog mellan bolagen och kommunstyrelsen; dessutom alltså ett tätare samarbete mellan Trelleborgshem och Östersjöterminalen.

Kommunstyrelsen har tidigare diskuterat en koncernbildning mellan Trelleborgshem och Östersjöterminalen. De nya lagreglerna som styr hur allmännyttiga kommunala bostadsbolag får agera har dock gjort en koncernbildning svår. Bland annat måste bostadsbolaget kunna motivera sina beslut om investeringar och får inte finansiera annan olönsam kommunal verksamhet. Trelleborgshem står inför stora investeringar i nya bostäder framöver. Att då motivera ett köp av ett industrifastighetsbolag som Östersjöterminalen är svårt.

De nya bolagsordningarna ska ha samma struktur för alla bolag. Ägardirektiven skiljer sig mellan bolagen beroende på om de styrs av speciallagstiftning. Dialogen mellan kommunen som ägare och bolagen ska förbättras bland annat genom möten mellan kommunstyrelsens arbetsutskott och bolagens presidier och chefstjänstemän i samband med bolagens bokslut.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons