Annons

Ingen höst dagen efter höstdagjämningen

Dagen efter höstdagjämningen njöt Trelleborgarna av en sommardag. Sommar var i alla fall vad det strålande solskenet, temperaturen och glassätarna påminde om.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2007
Linnea Jönsson och Sven Persson sitter och värmer sig i solljuset.
Linnea Jönsson och Sven Persson sitter och värmer sig i solljuset.Foto: 
Trelleborg står redo att kliva in i höst. Det visades inte minst genom hur blommorna kantades av höstlöv.
Trelleborg står redo att kliva in i höst. Det visades inte minst genom hur blommorna kantades av höstlöv.Foto: 
Vid landets sydligaste badbrygga glittrade solen samtidigt som vinden ven kallt.
Vid landets sydligaste badbrygga glittrade solen samtidigt som vinden ven kallt.Foto: 
Mathilda Jönsson tog steget fullt ut och åt isglass i värmen. bild: Malin Palm
Mathilda Jönsson tog steget fullt ut och åt isglass i värmen. bild: Malin PalmFoto: 

– Det är härligt! Det är inte ofta man får sådant här fint väder i september. Och eftersom vi inte hade så många fina dagar i sommar uppskattar man det extra mycket, säger Linda Jönsson som satt på Stortorget med sin dotter Mathilda, som självklart ärade värmen genom att äta glass. Många av soldyrkarna som sökte sig till uteserveringar och parker tackade nog sin lyckliga stjärna för att de bor i södra Sverige. Norra Sverige hade nämligen runt 9 plusgrader medan Trelleborgs gradtal steg ända till 20.

Måndagen var därmed en skön påminnelse om att den södra kanten av Sverige, enligt SMHI, får vänta ända till 12 oktober innan hösten normalt inträder.

Annons

Och det såg flera Trelleborgare till att ta vara på. – I dag ska inte jag göra någonting. Bara sitta här och njuta. Det här är minsann sommar. Titta bara på blommorna som finns här, säger Linnea Jönsson och pekar på rabatterna vid Stadsparkens entré.

Blommorna kantades dock av fallna höstlöv som på ett träffande sätt visade hur Trelleborg står med foten höjd för att ta steget in i hösten. Och stadens invånare verkar vara fullt medvetna, och fullt förberedda, på att säsongsbyte snart är på gång. Linda Jönsson hade redan köpt vinterkläder till sin dotter och Peter Walles, från konfektyrhandeln Tant Gul, förutsåg att slutet för detta års glassätande närmar sig. – I slutet av september eller lite in i oktober brukar glassförsäljningen tas bort. Så människor här har ännu ett par veckor kvar för glassar, säger Peter Walles.

Och alla vet vi väl att när glassarna väl är borta så är hösten definitivt här. Oavsett vad SMHI säger.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons