Annons

Ingen har fått bonus i Trelleborg – nu blir försöket lag

Från och med i höst får nyanlända invandrare i hela Sverige som klarar sina SFI-kurser en ekonomisk bonus. Det nya systemet träder i kraft efter knappt ett år av tester, bland annat i Trelleborg. Här har bonusarna dock inte haft någon effekt – bara ett fåtal har rätt till bonusen och ingen har sökt den.
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2010

Trelleborgs Allehanda skrev i höstas om SFI-bonusen och att Trelleborg var en av 13 kommuner som skulle testa det nya systemet. Elna Johansson är rektor för SFI, svenska för invandrare. Hon sa i höstas till tidningen att hon trodde att bonusen skulle fungera som en extra uppmuntran för eleverna att fokusera på sina studier.

Det är tio månader sedan. Försöksperioden är avslutad sedan den 30 juni och riksdagen har beslutat att SFI-bonusen ska införas permanent i hela landet. Men i Trelleborg har inte en enda bonus betalts ut.

Annons

– Jag har hittills inte fått in en enda ansökan om bonus. Det beror på att det bara är invandrare som har flyktingstatus, eller nära anhöriga till någon med flyktingstatus, som har rätt till bonusen. Här i Trelleborg har vi inte så många som har det, säger Elna Johansson.

Därför kan hon inte svara på om syftet med bonusen, att öka studiemotivationen bland eleverna, har uppnåtts. Men Elna Johansson tycker ändå att det har varit bra att få vara en av försökskommunerna.

– Nu känns det inte främmande eller nytt när bonusen införs på riktigt. Vi har lärt oss på vilken nivå vi ska lägga den första informationen om bonusen, säger hon.

I höstas var det några av SFI-eleverna i Trelleborg som blev irriterade. Enligt Elna Johansson upplevde de att det var orättvist att alla inte hade samma rätt till bonusen. Men den irritationen har lagt sig nu.

Elna Johansson tror inte att målgruppen som har rätt att söka SFI-bonus i Trelleborg kommer att öka under den närmaste framtiden. Den nya lagen träder i kraft den 1 september.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons