Annons

Ingen guldklocka efter 16 tjänsteår

Det blir inga guldklockor till anställda som har arbetat i 16 år i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2014
Kommunstyrelsen säger nej till förslaget om guldklocka efter 16 år.
Kommunstyrelsen säger nej till förslaget om guldklocka efter 16 år.Foto: Leif R Jansson/TT

Kommunstyrelsen säger nej till Sverigedemokraternas motion.

– 25 år är den gräns där Skatteverket tycker att det är okej att ge gåvor, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).

Annons

Sverigedemokraterna anser att dagens system är orättvist. Politiker får guldklocka efter att ha tjänstgjort i 16 år medan anställda får vänta nio år till.

– Politikerna får guldklocka efter 16 år eftersom det motsvarar fyra mandatperioder. Tidigare när det var treåriga mandatperioder så gavs gåvan efter 15 år, säger Ulf Bingsgård.

Att ha samma regler för anställda som för politiker är inte aktuellt eftersom det skulle betraktas som en skattepliktig löneförmån. Den anställde skulle bli skattskyldig för gåvans värde och arbetsgivarna skulle tvingas betala arbetsgivaravgift.

Men måste inte kommunen betala arbetsgivaravgift för politikernas gåvor om de får dessa redan efter 16 år?

– Vi har bedömt att det är skattefritt. Jag tror att väldigt många kommuner har 16 år som gräns för politiker eftersom det motsvarar fyra mandatperioder. Jag utgår ifrån att det är en sorts praxis, säger Jonas Rosenkvist.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons