Annons

Ingen förskola i tomma villor på Stavstensudde

Det blir ingen förskola i någon av de tomma villorna på Stavstensudde. Skolnämnden har utrett möjligheten, men kastar nu förslaget i papperskorgen. "Villorna är inte anpassade för förskoleverksamhet", säger skolchefen Barbro Melander.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2009
Kön till Uddens förskola växer. Senast till hösten måste utbyggnaden vara klar, menar skolnämnden. Bild: Tomas Nyberg
Kön till Uddens förskola växer. Senast till hösten måste utbyggnaden vara klar, menar skolnämnden. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det var när kommunstyrelsen behandlade ärendet om en utbyggnad av Uddens förskola på Stavstensudde för tre veckor sedan som tanken kom upp. Kommunstyrelsen gav, på initiativ av Patrik Holmberg (C), skolnämnden i uppdrag att undersöka möjligheten att hyra eller köpa en av de osålda villorna.

Men detta är föga realistiskt, menar skolnämnden. Nämnden påpekar att det finns ett omfattande regelverk för förskolor, bland annat vad gäller utemiljö, livsmedelshantering och ventilation. Skolnämnden vill i stället återgå till det ursprungliga förslaget att bygga ut förskolan från tre avdelningar till fem. Och det ska gå undan. Senast till hösten bör utbyggnaden vara klar, menar nämnden.

Annons

- Annars får vi svårt att hålla fyramånadersregeln, säger Mats Lundqvist, utvecklingschef på skolförvaltningen.

Förskolan har i nuläget 60 platser. I dag står 17 barn i kö, samtidigt som ytterligare tio barn är folkbokförda och förväntas sälla sig till kön den närmaste tiden.

Enligt förvaltningens beräkningar kommer behovet knappast att minska och redan i augusti finns det ett behov av två nya avdelningar. Det går heller inte att tillfälligt placera barnen på någon annan förskola.

- Vi har haft en stor inflyttning och det är fullt i våra förskolor, säger Barbro Melander.

Skolnämnden vänder sig nu åter till kommunstyrelsen för att få till stånd en utbyggnad, som av fastighetsförvaltningen beräknas kosta åtta miljoner kronor. Slutligt beslut fattas av fullmäktige.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons