Annons

Ingen felbehandling bakom dödsfall

I slutet av juni förra året avled en 62-årig diabetiker efter att ha behandlats på Trelleborgs lasarett. Händelsen fick en anhörig att anmäla två läkare och en sjuksköterska för felbehandling. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har nu beslutat att lämna anmälan utan åtgärd.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2003

Den 62-årige diabetessjuka mannen behandlades med insulin och led även av högt blodtryck. Under våren besvärades han också av andfåddhet när han ansträngde sig. I slutet av maj kom han på planerad kontroll av sin sjukdom hos en läkare på medicinkliniken. I mitten av juni kontaktade han på grund andfåddheten åter lasarettet och fick rådet att uppsöka distriktsläkare. Tillståndet höll i sig och i slutet av juni fick han söka akut vård på jourläkarcentralen. Han behandlades och skickades hem, men ett par dagar senare fördes han i ambulans till lasarettet där han senare avled. Obduktionen visade att han led av hjärtsjukdom och att han sannolikt hade drabbats av en hjärtinfarkt. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har nu kommit fram till att det inte har varit fråga om någon felbehandling av patienten. Gängse undersökningar har utförts och det har inte kommit fram uppgifter som borde ha lett till ytterligare undersökningar som exempelvis EKG eller lungröntgenundersökning. Patientjournalen anses också huvudsakligen vara förd utan anmärkningar.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons