Ingen extra rush att lämna elprylar i Anderslöv

Personalen på återvinningsstationen i Anderslöv kände inte av någon extra rush av folk som ville lämna uttjänta elprylar på lördagen.
Trelleborg • Publicerad 30 september 2013
Torbjörn Åberg på återvinningsstationen i Anderslöv berättar att man får in elprodukter som fyller tre till fyra behållare i veckan.
Torbjörn Åberg på återvinningsstationen i Anderslöv berättar att man får in elprodukter som fyller tre till fyra behållare i veckan.Foto: Tomas Nyberg

- Det är ungefär som en normal lördag, säger Torbjörn Åberg som tog emot besökarna på återvinningsstationen i lördags.

I helgen var det en extra drive från återvinningscentralerna i Anderslöv, Smygehamn och Trelleborg för att människor skulle lämna in sina gamla uttjänta elprylar.

Enligt branschen växer antalet uttjänta mindre elprodukter i svenska hem med drygt 30 miljoner om året. Varje år säljs det 60 miljoner mindre elapparater medan endast 26 miljoner lämnas in till återvinning.

I Anderslöv är inflödet ganska konstant.

- Vi får in ganska många sådana apparater en vanlig vecka, berättar Torbjörn Åberg. Det kan handla om tre, fyra behållare som fylls varje vecka.

Elprodukter innehåller ofta farliga komponenter, men särskilt när det gäller elektronik även värdefulla metaller. Det kan till exempel röra sig om guld och silver, om än i små mängder.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.