Annons

Ingen efterfrågan på medicin mot fågelinfluensa

Varken i Trelleborg eller Vellinge är det någon efterfrågan på virusläkemedel mot fågelinfluensa, trots de senaste dagarnas larmrapporter i media. Ingen av vårdcentralerna eller läkargrupperna har haft patienter som krävt läkemedlen.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2005

Senast på tisdagen hade kvällspressen rubriker om att vaccinet mot "dödsviruset" inte räcker. Och det är inte så konstigt för varken vaccinet eller sjukdomen finns ännu.

Fågelinfluensan finns i Sydostasien och människor smittas när de kommer i kontakt med infekterade fåglar eller deras avföring. Men fågelinfluensan smittar inte från människa till människa. För att den ska kunna göra det krävs att viruset förändras.

Annons

Influensavirus är relativt lika varandra. Skräckscenariet bygger på att till exempel en gris skulle smittas av både fågelinfluensa, vilket kan hända, och den vanliga influensan, som också kan hända, samtidigt. Av de två virusen skulle ett delvis nytt virus kunna uppstå som behåller fågelinfluensans aggressivitet och den vanliga influensans smittosamhet. Men detta har inte inträffat ännu.

Det finns läkemedel mot influensa som i dag också fungerar mot fågelinfluensa, men bara om medicinen tas inom några timmar från att de första symptomen visat sig. Men läkare avråder från att ta medicinen förebyggande eftersom viruset kan bilda resistenta stammar så att medicinen förlorar sin effekt.

Christer Hansson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons