Ingen återgång till gamla tider

Det går inte att återgå till de gamla öppettiderna för akutens näralinje. Det står klart sedan man misslyckats med att rekrytera personal som kan ta hand om patienter med bland annat sårskador och magsmärtor.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2014

Beslutet att stänga den så kallade näralinjen på kvällar och helger var redan verkställt när förvaltningschefen i Skånevård sund, P-O Sjöblom, gav order om att det skulle dras tillbaka. Men nu har det visat sig att det är omöjligt att få tag i kompetent personal.

– Det handlar om att vi inte lyckats med rekryteringen, säger Karin Hesselgard, tillförordnad förvaltningschef på Skånevård sund.

Någon annonsering av platserna har inte gjorts men Karin Hesselgard hävdar att man försökt rekrytera internt och bland annat kontaktat tidigare medarbetare.

– Men de har inte kunnat komma tillbaka, säger hon.

Det var den 1 juni som öppettiderna för patienter som behöver akutvård inom kirurgi och ortopedi, med exempelvis sår som behöver sys, benbrott eller magsmärtor, förändrades. I stället för att som tidigare ha öppet till klockan 22 beslutades det att man skulle stänga för dessa patienter redan klockan 16 och inte heller ta emot dem under helgerna. I stället har man hänvisat patienterna dels till primärvården och dels till akutmottagningar på sjukhusen i Malmö och Ystad.

– Som det ser ut nu så fungerar det ändå väl. I början var det lite turbulent men det har fungerat bra att hänvisa patienterna till primärvården och andra akutmottagningar. De sju vårdcentralerna i området har också gått samman och tar hand om sårskador på helgmottagningen. Tidigare har inte sjukhuset hänvisat dessa patienter så som man skulle, menar Karin Hesselgard.

Planen är att näralinjen ska tas bort helt och ersättas med en slags jourmottagning bemannad med läkare från vårdcentralerna. Tidigare har man gått ut med att detta skulle genomföras till den 1 september men ännu är inget klart.

– Det är ett möte inplanerat i slutet av juli då man ska diskutera upplägg och så. Utifrån det mötet får vi se hur vi går vidare. Planen är att det ska genomföras 1 september men jag kan inte säga något säkert.

Fanny Nyberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.