Annons

"Ingen anledning till oro"

"Patienternas säkerhet blir inte sämre för att akuten försvinner nattetid. Och för den som behöver det går det fortfarande att bli inlagd på Trelleborgs lasarett nattetid."
Trelleborg • Publicerad 15 december 2008
"Patienternas säkerhet blir inte sämre för att akuten försvinner nattetid", säger Magnus Heiman, tillförordnad sjukhuschef. Bild: Claes Nyberg
"Patienternas säkerhet blir inte sämre för att akuten försvinner nattetid", säger Magnus Heiman, tillförordnad sjukhuschef. Bild: Claes NybergFoto: 

Det menar Magnus Heiman, tillförordnad sjukhuschef, och Peter Jerntorp, chefläkare och chef för verksamhetsområde medicin, på Trelleborgs lasarett.

Från och med 15 december är akuten på Trelleborgs lasarett öppen bara mellan 08 och 20. Beslutet har väckt mycket debatt och en namninsamling med 12 618 namn med krav om att akuten ska vara fortsatt öppen nattetid har lämnats över till Region Skåne.

Annons

- Sådana här besked väcker alltid starka känslor, säger Magnus Heiman. Men när jag diskuterat frågan med patientföreningar och med PRO så stöter man inte på någon stor oro.

Magnus Heiman och Peter Jerntorp tror inte att stängningen nattetid av akuten ska innebära så stora förändringar för patienterna i Trelleborg.

- För dem som själva söker sig till akuten blir det en försämring, det kan jag inte förneka, säger Magnus Heiman. Men i genomsnitt har det varit åtta eller nio patienter på akuten och jourcentralen kvälls- och nattetid. Frågan är om de pengarna inte kommer till bättre nytta på annat håll.

För det handlar om en besparing när akuten i Trelleborg läggs ned. Tjänsterna försvinner, men inte de anställda.

- Alla får arbeten på annat håll på lasarettet, säger Magnus Heiman.

När det gäller de åtta, nio patienter som sökt sig till akuten i Trelleborg kvälls- och nattetid kommer fortfarande de som behöver läggas in på lasarettet.

- Det kommer att finnas flera vägar in på lasarettet nattetid, säger Peter Jerntorp. Det kan handla om en distriktssköterska som gör bedömningen att en patient behöver läggas in och kontaktar jouren och tillsammans gör en bedömning av patienten. Det kan handla om ambulanspersonalen som förfar på samma sätt och det kan handla om andra sjukhus som kontaktar jouren.

- Dessutom finns det ett antal patienter som ibland får vård hemma och ibland på lasarettet, säger Peter Jerntorp.

- Och på lasarettet kommer det att finnas exakt samma resurser nattetid som i dag, förutom själva akutintaget, säger Magnus Heiman. För de patienter som behöver mer specialiserad vård gäller redan i dag att de ska in till Malmö.

- I slutändan handlar det om några patienter som själva sökt sig till lasarettet nattetid tidigare och som nu antingen får komma tidigare eller på morgonen, säger Magnus Heiman.

Annons

På lasarettet räknar man med att det ska bli något fler som kommer strax före stängning och att några väntar på morgonen.

- Det visar erfarenheterna från Ängelholm och Hässleholm där man genomförde de här förändringarna för två månader sedan, säger Magnus Heiman.

Patienter som kommer strax före stängningsdags blir dock inte utkörda vid åtta på kvällen.

- Självklart bli de färdigbehandlade, säger Magnus Heiman.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons