Annons

Inga varsel i sikte i hamnen

Sverige största godshamn, Göteborg, varslar 155 anställda på grund av lågkonjunkturen. I Sveriges näst största godshamn, Trelleborg, har man inga sådana planer
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2009

- Vi har redan en slimmad organisation, säger Leif Borgemark, vd för Trelleborgs hamn. Vi har inga planer på att varsla i dagsläget.

I Göteborg varslas 130 kollektivanställda samt 25 tjänstemän. Göteborgs hamn förbereder sig genom varslet för de bistra tider som de väntar sig ska komma. Ledningen för hamnen i Göteborg motiverar varslet med att man inte ser någon snabb ljusning framöver och att lågkonjunkturen ser ut att bli djupare än man tidigare trott.

Annons

Förhandlingar om neddragningarna ska börja inom kort. Även i Trelleborgs hamn har man känt av nedgången i konjunkturen. Medan trafiken under fösta halvåret ökade i Trelleborg blev helårsresultatet ett tapp jämfört med 2007. Scandlines har också varslat anställda i Helsingborg och Trelleborg om uppsägning på grund av lågkonjunkturen. I höstas varslade även TT-Line om uppsägningar i Trelleborg.

- Vi håller ögonen på utvecklingen. Efter de första tre, fyra månaderna av året ser vi vart utvecklingen är på väg, säger Leif Borgemark.

Situationen i Trelleborg är inte omedelbart jämförbar med den i Göteborg. Göteborg har inte alls lika mycket färjetrafik som Trelleborg utan sjöfart som kräver mer arbetskraft i hamnen.

- I slutet av april finns ett extra styrelsemöte i Trelleborgs hamn AB inplanerat där vi gör en avstämning av läget, säger Leif Borgemark.

Leif Borgemark ser dock framtiden an med tillförsikt, trots lågkonjunkturen.

- Vi ska även se på möjligheterna. För det öppnar sig också alltid möjligheter i sådana här dystra tider.

I Trelleborgs arbetar för tillfället cirka 120 anställda.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons