Annons

Inga snabba lösningar i sikte

Trelleborgs kommun kan försena säkerhetsåtgärder på E6. Vägverket kommer inte att sätta upp något mitträcke förrän kommunen bestämt sig för vilken sträckning vägen ska ha i framtiden
Trelleborg • Publicerad 30 november 2006
Foto: 
Foto: 

Det ser svårt ut att få några snabba åtgärder för att höja säkerheten på E6 mellan Trelleborg och Vellinge. När räddningstjänsten i Trelleborg träffade representanter från Vägverket i onsdags diskuterades bland annat att sätta upp mitträcke längs en del av vägsträckan.

– Vi gick igenom vad som är möjligt och rimligt att göra och vad som kan bli problem, säger Lars Ekman på Vägverket.

Annons

På tapeten fanns bland annat en särskild lösning för sträckan Maglarp-Trelleborg som skulle kunna genomföras under 2007.

– Det är ett mitträcke från den cirkulationsplats som ska byggas nästa år, säger Lars Ekman.

Det arbete som görs skulle sedan kunna användas i den fortsatta utbyggnaden av E6. Om kommunen väljer att jobba vidare med den nuvarande vägsträckningen vill säga.

– Det vill man ha klart för sig innan man gör något från Maglarp och in till Trelleborg, säger Lars Ekman.

Bestämmer sig kommunledningen för en annan sträckning blir det alltså inget mitträcke mellan Maglarp-Trelleborg.

Om Vägverket fattar beslut om ett mitträcke under våren skulle det kunna vara på plats först i slutet av 2007. Att sänka hastigheten från 90 km/h till 70 på E6 kan vara en snabbare åtgärd.

– Sedan blir sänkningen inte så stor i verkligheten som 20 km/h men alla sänkningar har effekt på säkerheten, säger Lars Ekman.

En hastighetssänkning är dock inte en fråga för Vägverket utan något som beslutas av länsstyrelsen: Vem som helst, kommunen, Vägverket eller en privatperson, kan begära sänkt hastighet på sträckan.

På länsstyrelsen uppskattar man handläggningstiden, från ansökan till beslut, till två månader. Än så länge har ingen begäran kommit in.

Enligt Lars Ekman fortsätter man på Vägverket att titta på olika säkerhetslösningar och för samtidigt diskussioner med Trelleborgs kommun, men man jobbar inte efter någon särskild tidsplan.

Annons

Allehanda har förgäves försökt nå Trelleborgs kommunledning för en kommentar.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons