Annons

Inga sms till föräldrarna vid skolk

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden drar tillbaka förslaget att skicka sms till föräldrarna när en elev misstänks vara borta på grund av skolk. I stället ska föräldrarna få tillgång till den interna frånvarorapporteringen.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2009

TRELLEBORG. Bakgrunden till att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden diskuterat hur föräldrarna ska få mer kunskap om elevernas skolk är att frånvarotiden på gymnasiet oroar politikerna.

Under september och oktober i fjor låg frånvaron på 16 procent. Den största delen, nio procent, var skolk.

Annons

Under en tid har man därför diskuterat möjligheterna att meddela föräldrarna genom sms när en elev är borta. Ett liknande system har prövats i bland annat Göteborg.

Elever och personal har också fått lämna sina synpunkter och då har förslaget att införa sms-rapportering gett upphov till mycket kritik.

Riskerna att det blir fel i rapporteringen är stora, menar personalen. Många rättelser kommer att behövas i efterhand. Personalen menar också att det finns bättre sätt till dialog mellan skola och föräldrar.

Några av eleverna menar att sms-meddelanden om frånvaro skulle göra att skolan "känns som ett fängelse".

En del elever tyckte också att de kunde få sms-meddelande när en lektion är inställd.

– I stället har nämnden beslutat att eleverna ska få tillgång till skolans frånvarosystem W-class, säger Sverker Hagman, vikarierande nämndsekreterare

Systemet finns på internet och ger föräldrarna möjlighet att gå in och titta på elevernas frånvaro.

– Men om föräldrarna vill det så kan man diskutera en lösning med sms-meddelande till föräldrarna i de fallen, säger Sverker Hagman.

Lars Hemzelius (FP), ordförande i nämnden, menar dock att systemet kan komma att ändras framöver.

– Om vi ser att det inte får effekt att föräldrarna har tillgång till frånvarosystemet så får vi överväga en lösning med sms-meddelande till föräldrarna trots allt, säger han.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons