Annons

Inga säsongsarbetare på tomatodlingen

Det är stopp för utländska säsongsarbetare från till exempel Östeuropa och Baltikum i de skånska växthusen. Arbetslösa svenskar och asylsökande ska få jobb i första hand, enligt länsarbetsnämnden i Skåne. D
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG ärmed är det slut med de arbetstillstånd som tidigare gällt under tre månader. Beslutet är kontroversiellt och väcker missnöje hos bland andra Jörgen Bergstrand, vd för Sydtomat, som äger och driver tomatodlingen i Dalköpinge: - Vi går miste om 10 till 15 personer från Litauen och Polen som vi redan lovat arbete under högsäsongen mellan maj och september, säger han. Länsarbetsnämnden menar att det finns tillräckligt med arbetslösa under sommarhalvåret och att det är dessa som ska anställas i första hand. Skulle det bli svårt att rekrytera personal till tomatodlingen i Dalköpinge och andra skånska växthus kan man engagera säsongsarbetare från länder utanför EU, meddelar länsarbetsnämnden. Stoppet av arbetstillstånd för säsongsarbetare i växthus gjordes för ungefär två veckor sedan. - Jag förstår inte logiken. Det är ju bara en fråga om tid innan dessa länder, Polen och Baltikum är medlemmar i EU. Det skapar förstås oro för mig som arbetsgivare, eftersom jag inte vet om vi kan få tag i den personalstyrka som krävs för att vi ska kunna klara skörden under högsäsong, då det krävs cirka 70 personer, fortsätter Jörgen Bergstrand.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons