Annons

"Inga lokala folkomröstningar"

De flesta kommunpolitiker i Trelleborg är kritiska till förslaget att det ska bli obligatoriskt med folkomröstning i frågor där tio procent av befolkningen kräver det.
Trelleborg • Publicerad 25 januari 2004

- Det skulle urholka principen om representativ demokrati, menar Egil Ahl (s), kommunalråd i Trelleborg. Bakom förslaget står de borgerliga riksdagspartierna samt miljöpartiet, vilket innebär att förslaget har majoritet i riksdagen. Regeringen har i stället föreslagit en modell med valfri form av samråd med medborgarna om minst tio procent av invånarna kräver det och minst en tredjedel av fullmäktige står bakom.Det kan vara rådslag, möten utställningar eller folkomröstningar. Enligt en enkät som tidningen Kommunaktuellt genomfört tycker de flesta kommunstyrelseordförande i landet att riksdagsmajoritetens förslag är dåligt. 66 procent tycker att det är dåligt medan endast 15 procent gillar förslaget. - En av dem som svarat att det är dåligt är jag, säger Egil Ahl. Även Trelleborgs andra kommunalråd, Lars Christensson (m), är tveksam till förslaget. - Det skulle kunna bli mycket populistiska frågor som kom upp. Och oavsett resultatet av omröstningen får politikerna ta hand om de ekonomiska konsekvenserna, säger han. Lars Christensson efterlyser dock mer engagemang bland politikerna i nämnderna och kan tänka sig temamöten i nämnderna. Mest positiva till förslaget är centerns Sune Larsson och Anders Svensson (mp). - Om det är en viktig fråga är det inte fel med folkomröstningar, menar Sune Larsson. - Jag kan vare sig säga ja eller nej i dag, säger han. Bert Ekstrand (fp) tycker att förslaget är tveksamt. - Det är svårt att formulera frågorna i en folkomröstning, menar han som ett av de stora problemen. Han ser också en fara i att stämningar kan piskas upp i samband med folkomröstningar. - Om andelen som kräver omröstning sätts högre för att den ska bli obligatorisk skulle jag vara mer positiv, säger han. Mats Sjölin (v) tycker att det nuvarande systemet är bra. Det innebär att kommunfullmäktige ska ta upp och diskutera frågan om minst fem procent kräver det. Det är dock fullmäktige som har sista ordet om det blir folkomröstning eller ej.

Thomas Dahlgren thomas.dahlgren@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons