Annons

Inga kvinnor i demokratiutredning

Nu ska demokratin utredas i Trelleborg. Av åtta män. Under senaste kommunstyrelsemötet utsågs en arbetsgrupp som ska se över demokratifrågorna. Bäst lämpade för detta uppdrag anses åtta herrar från olika partier vara.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2003

Inga kvinnor finns med i gruppen, eftersom det i huvudsak är respektive partis gruppledare som utsetts. I Trelleborg finns inga kvinnor bland dem. Ansvaret för att utreda hur det står till med demokratin i Trelleborg vilar i stället på Egil Ahl (s), Lars Christensson (m), Birger Lindgren (spi), Bert Ekstrand (fp), Jan Svenning (kd), Mats Sjölin (v), Anders Svensson (mp), och Sune Larsson (c). Sverigedemokraterna har ingen representant i gruppen. - Som kvinna tycker jag att det här är helt åt skogen, säger Lena Näslund, ordförande för regionens s-kvinnor. Dessutom saknar gruppen fler representanter. Det finns ingen med invandrarbakgrund, inga yngre, inga med någon form av handikapp. Men främst tänker man ju på att det inte finns en enda kvinna med. Bakgrunden till att gruppen tillsattes är att flera motioner med förslag till förbättringar i demokratifrågor kommit in till kommunfullmäktige, både från vänster och höger. Dessutom har regeringens Kommundemokratikommitté kommit med ett betänkande som lett till flera lagändringar. Under ett års tid ska nu herrarna i den nyskapade arbetsgruppen diskutera frågor som ökad delaktighet och hur man förankrar det politiska arbetet hos medborgarna. Inget av partierna har haft några invändningar mot hur gruppen är sammansatt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons