Annons

Inga köpcentrum ska byggas utanför stan

Trelleborgs beslutsfattare skrotar tanken på externa köpcentrum. Istället vill politikerna rädda centrumhandeln och göra staden mer attraktiv för shopping. Samtidigt planeras ett internhandelsområde kring Hedvägen.
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2013
Foto: 
Foto: 

– Jag tycker det låter väldigt spännande. Området är kanske inte det absolut största man kan tänka sig, men det är nära och det har det som folk behöver, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, som tror att mindre handelsområden tillhör framtiden.

– Jag tror det finns en risk för att det redan är en överetablering av externa köpcentrum, säger han.

Annons

Statistiken över trelleborgarnas shoppingvanor är ingen munter läsning för butiksinnehavarna. Enligt förslaget till fördjupad översiktsplan för Trelleborgs stad fram till 2030 har handeln gått mot en negativ utveckling ända sedan 2003. Sällanköpshandeln har varit svag sedan 2000 medan dagligvaruhandeln förstärkt sin marknadsandel något. Statistik visar också att Trelleborgarna lägger hälften av sina inköp i andra kommuner.

Samtidigt som det har gått knackigt för handeln i staden har externa köpcentrum varit på tapeten vid olika tillfällen. För några år sedan diskuterades ett köpcentrum vid Maglarpsrondellen i kombination med en arena för elitfotboll. Tankarna var långt gångna men etableringen stoppades efter votering i kommunstyrelsen.

En liknande lösning har också diskuterats vid väg 108 norr om järnvägsspåret. 2011 uttryckte ledande politiker intresse för att kombinera ett externt köpcentrum med fotbollsarena, pågatågsstation och ny bebyggelse.

Men i våras besökte erfarna konsulter inom handel Trelleborg. De rekommenderade att man skrotar idén med externa köpcentrum och försöker etablera mer handel inne i Trelleborg istället. Politikerna har lyssnat och i förslaget på fördjupad översiktsplan ska man koncentrera handeln till vissa utvalda platser enligt principen att handel föder handel.

För att utveckla centrumhandeln vill man samla den i sammanhängande stråk som ska vara lätta att ta sig till. Internhandelsområdet vid Hedvägen öster om Västra ringvägen ska mer ha inriktning på sällanköp av mer skrymmande varor. Tanken är att de verksamheter, bland annat verkstäder och småindustrier, som inte är handel flyttas till de befintliga industriområdena i väster och öster.

Plan- och byggchefen Ann-Katrin Sandelius betonar vikten av att shoppingen ska vara en upplevelse, var man än handlar.

– Att handla ska inte bara vara ett måste utan även lustfyllt och enkelt. Om handeln ligger mer centralt i staden och inte bilar tar utrymme på jättestora parkeringsplatser, så kan man få en upplevelse istället.

Patrik Holmberg fyller i:

– Titta på Valen, där har det blivit merförsäljning genom att man tagit en kaffe på Espresso House när man handlat till exempel. Merförsäljningen behöver inte vara att man handlar extra saker, utan kan också vara att man njuter när man är där, säger han.

I den fördjupade översiktsplanen föreslås även handel och service i den kommande Sjöstaden.

Annons

LÄS MER

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons