Annons

Inga köer till plats på särskilda boenden

Köerna för den som behöver plats på ett särskilt boende är borta. Därmed sparar också kommunen miljonbelopp. Det säger verksamhetschefen Sara Åhlander. "Utvecklingen har varit positiv"
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2012

I flera år har Trelleborgs kommun fått betala höga böter för att köerna till LSS-boendena har ringlat långa. Enbart för 2010 landade bötesbeloppet på 2 830 000 kronor. Men de senaste månaderna har utvecklingen vänt.

– Idag är köerna i princip nollade, säger Sara Åhlander.

Annons

Enligt henne är det främst två faktorer som ligger bakom de kortade köerna. För det första har kommunen anställt en person som arbetar med att skaffa fram lägenheter. För det andra har personer som stått i kö till gruppboenden tackat nej till sina platser.

– Boendesamordnaren håller kontakt med hyresbolag för att vi ska kunna hyra lediga lägenheter. Sen har vi också sett att vissa ansökt om boenden i förbyggande syfte. Man tackar nej nu men behöver boendet om kanske ett år. Vi har alltså generellt fått bättre koll på de sökande, säger Sara Åhlander.

Varför har man inte gjort detta tidigare?

– Det har inte funnits ekonomiskt utrymme eller enighet för att anställda en boendesamordnare. I och med den nya förvaltningsorganisationen har vi också gjort en översikt för hela vår förvaltning, säger Sara Åhlander.

Men de kommande åren kan köerna växa igen. Dock inte till tidigare nivåer, menar Sara Åhlander.

– Jag tror inte vi får nollade köer. Men vi ska heller inte behöva betala viten i och med att vi får ett nytt LSS-boende på Västervång, säger hon.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons