Annons

Inga förhandlare på plats när mannen sköts

Polisen hade inte hjälp av sina förhandlare vid utryckningen till den 57-årige mannen som sköts till döds natten till måndagen.
Trelleborg • Publicerad 26 januari 2009
Enligt Skånepolisen uppträdde den 57-årige mannen hotfullt med kniv mot poliser som kom till mannens stuga. Bild: Claes Nyberg
Enligt Skånepolisen uppträdde den 57-årige mannen hotfullt med kniv mot poliser som kom till mannens stuga. Bild: Claes NybergFoto: 

- Vi har varit på samma adress ett antal gånger tidigare och haft förhandlare med oss och han har antingen inte gått att få kontakt med eller varit helt ointresserad av att medverka, säger Thomas Söderberg, insatsledare på piketenheten och ansvarig för alla polisförhandlare i Skåne.

Enheterna slogs ihop förra året men beslut om förhandlare ska sättas in tas genom ledningscentral och länsvakthavande.

Annons

- Hotbilden de hade i går var knivar eller pistol, så som det varit de andra gångerna de varit där. Det var hela tiden hot om att skjuta och döda poliser. Men när vi har gått in och anropat honom och pratat med honom så har han alltid lugnt låtit sig gripas eller omhändertas utan problem.

Men denna gång kom mannen överraskande rusande mot poliserna med en kniv i högsta hugg och två poliser sköt mot honom.

- Han hade bara ett par meter kvar till dem och de pratade med honom, de beordrade honom, de skrek på honom, gjorde allt de kunde. De har oberoende av varandra haft samma reaktion och agerat på samma sätt, säger Thomas Söderberg.

Skånepolisen har omkring 20 specialutbildade förhandlare. De arbetar på alla möjliga andra tjänster, till exempel som utredare men har beredskap att rycka in i trängda situationer, även i andra län eller i utlandstjänst.

Ännu är det för tidigt att säga om det hade kunnat sluta annorlunda, menar Thomas Söderberg.

- Vi kommer själva nu också att titta på detta och se om man ändå skulle ha haft förhandlare på plats.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons