Industriprogrammet läggs i malpåse
Att frisörprogrammet läggs på is är klart sedan tidigare. När första intagningen till höstterminen nu blivit klar finns det inte heller elever till industriprogrammet, med inriktningen produkt- och maskinteknik.
- Tråkigt. Det finns ju jobb i den branschen, men inga elever vill gå utbildningen, kommenterar gymnasiechef Magnus Wikström.
Problemet är dock nationellt, framhäver han. Vissa skolor i den gamla industristaden Malmö har valt att lägga ner sina industriprogram.
- Men vi tänker fortsätta, säger Magnus Wikström. Det sunda förnuftet säger att där arbeten finns, där kommer också intresset att finnas.
Grundskolan har inlett en tekniksatsning för att öka intresset, och gymnasiet har ändrat kursplanen för industriprogrammet så att det ska hålla dörrar öppna mot högskolan.
Annars är grundproblemet för Söderslättsgymnasiet, som i höst krymper från 405 till 336 elever, att barnkullarna under det sena 90-talet var små. Magnus Wikström tror inte att skolan i sig blivit oattraktiv i konkurrensen.
- 60 procent av Trelleborgseleverna söker sig till oss, samma andel som det brukat vara. Även friskolorna har det svettigt, anför gymnasiechefen.
Totalt har 279 elever antagits till Söderslättsgymnasiet i höst, och av dem fick 267 stycken - 95 procent - sitt förstahandsval tillgodosett. Bara fyra program fylls helt: Ekonomiprogrammet och programmen för handel, samhälle och teknik.
I betygstoppen ligger, precis som i fjor, ekonomiprogrammet med en lägsta intagningspoäng på 222. Lägsta poäng för antagning återfinns på industriprogrammets kvarvarande del, svetsinriktningen; 80 poäng.
Alla intagningspoäng och hur många lediga platser respektive program har kan du läsa om i lördagens pappers- och e-tidning.
E-tidningen hittar du här: