Annons

Industriepok går i graven

Rivningen av Trebolit har börjat. Till sommaren kommer det stora industriområdet vara jämnat med marken. Sedan tar år av sanering vid.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2010
Bertil Nilsson från Trelleborg industri AB ser över Trebolits gamla lokaler som sakta men säkert monteras ner.
Bertil Nilsson från Trelleborg industri AB ser över Trebolits gamla lokaler som sakta men säkert monteras ner.Foto: 
Den gamla stämpelklockan vittnar om en tid då Trebolit hade full verksamhet i lokalerna.
Den gamla stämpelklockan vittnar om en tid då Trebolit hade full verksamhet i lokalerna.Foto: 
Gamla duschar står öppna när husen på Phylatterion försvinner.
Gamla duschar står öppna när husen på Phylatterion försvinner.Foto: 

I de gamla tegelbyggnaderna gapar stora hål efter att fönster tagits ut. Inne finns fortfarande spår efter omklädningsrum. En liten bastu ligger intill duscharna, den luktar fortfarande av varmt trä. På golvet utanför ligger en spegel i tusen bitar.

I en av byggnaderna finns också den första Phylatterion-skylten som är inmurad i väggen. Inte den på fasaden utan på den ursprungliga fasaden som nu är inomhus. Den har Carl Aspegren, från Trelleborg AB och engagerad inom föreningen Gamla Trelleborg, försökt att rädda.

Annons

– Jag önskade att Trelleborg museum kunde ha den hos sig. Men den var för stor och det blev för dyrt, säger han lite dystert.

Nu rivs istället hela området. Både de gamla byggnaderna från 1800-talet, de stora lager- och industrilokalerna samt kontorshuset. Det sistnämnda har endast stått tomt sedan i julas, resten av fastigheterna har inte varit i bruk på flera år.

– Rivningen kom igång förra veckan, säger Bertil Nilsson, fastighetsansvarig på Trelleborg industri AB.

Under första veckan tömdes lokalerna på maskiner, lysrör, element och asbestisolering. Efter det går rivningen smidigt. Men det kommer ändå att ta lång tid. Till sommaren kommer allt vara borta.

– Det är komplicerat att riva idag. Alla bitar ska sorteras och skickas iväg åt olika håll, säger Bertil Nilsson.

När rivningen är klar tar kommunen vid. Även om Trelleborg AB äger marken ska kommunen sköta saneringen. Föroreningen i marken kommer nämligen från den första industrin på området. Det företaget finns inte kvar längre och då hålls inte den nya ägaren ansvarig. Saneringen är omfattande. Man måste gräva upp flera meter ner i jorden för att bli av med allt. Vad som sedan ska hända med marken är inte bestämt än. Trelleborg AB kommer sannolikt inte vilja ha kvar den.

Phylatterion grundades den 17 maj 1889. Den första industrin hanterade karbolineum, det är denna förorening som nu ska saneras. Därefter huserade Trelleborg linoleumfabrik på området. 1950 flyttade Trebolit in.

Carl Aspegren har skrivit om Phylatterion i Gamla Trelleborgs senaste årsbok.

– Det är första delen av tre. Jag fick göra ett riktigt detektivarbete för att hitta alla gamla ägare, säger han.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons