Annons

Industri lockar få till gymnasiet

Bara två behöriga sökande vill läsa Söderslättsgymnasiets Industriprogram. Byggprogrammet är däremot fortsatt populärt med fler sökande än de 80 platserna.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2010
Det preliminära intaget till höstens gymnasieskola är klart, och precis som förra året är de som söker till Söderslättsgymnasiet färre än antalet utbildningsplatser. På 501 platser finns 396 sökande, varav många saknar gymnasiebehörighet.
Det preliminära intaget till höstens gymnasieskola är klart, och precis som förra året är de som söker till Söderslättsgymnasiet färre än antalet utbildningsplatser. På 501 platser finns 396 sökande, varav många saknar gymnasiebehörighet.Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Det preliminära intaget till höstens gymnasieskola är klart, och precis som förra året är de som söker till Söderslättsgymnasiet färre än antalet utbildningsplatser. På 501 platser finns 396 sökande, varav många saknar gymnasiebehörighet.

Men läxan från i fjor är att de tomma stolarna kommer att fyllas innan terminsstarten, enligt Mats Svedberg som är utbildningssamordnare på Gymnasie- och vuxenskoleförvaltningen.

Annons

– Antalet sökande är absolut inom ramarna för vad vi har räknat med. Det kommer inte att se ut så här i augusti, säger Mats Svedberg.

Att storstaden hägrar en busstur bort gör att Söderslättsgymnasiet får färre sökande i det första skedet, tror Mats Svedberg.

– Malmö lockar, det vet vi. Men jag tror att när det börjar närmar sig inser många att det blir många timmar på bussen. Då väljer de tillbaka.

Av gymnasieprogrammen på Söderslätt är bygg fortfarande väldigt populärt. Precis som de senaste åren har antalet platser utökats från 60 till 80. Trots det står ett fåtal sökande i kö till programmet.

Samhällsprogrammet har lika många sökande och är det mest populära bland sökande med gymnasiekompetens.

Intresset för att läsa något av de två industriprogrammen är betydligt lägre. Bara fyra personer har sökt, och av dem saknar två gymnasiekompetens, och får alltså inte börja gymnasiet om de inte läser upp sina betyg.

Martin Strandberg
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons