Annons

Indonesier lär om erosion

Tjänstemän från Indonesiens ministerium för havs- och fiskerifrågor och två borgmästare från kuststäderna Pekalongon och Indramayo, besökte Trelleborg i går för att studera arbetet med kustproblem.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2008
Besökarna från Indonesien studerade kusten vid Stavsten under gårdagen. Bild: Claes Nyberg
Besökarna från Indonesien studerade kusten vid Stavsten under gårdagen. Bild: Claes NybergFoto: 

- Vi har kommit hit för att lära om hur man kan se på kustproblemen ur flera aspekter samtidigt, säger Syamsul Maarif, generaldirektör i Indonesiens Ministerium för Havs- och fiskerifrågor, medan han tillsammans med den övriga delegation vandrar längs stranden vid Stavsten.

Mattias Müller från miljökontoret i Trelleborg fungerar som värd för besöket och berättar om kommunens arbete med erosion och stigande havsnivåer, klimatförändringar, badvattenkvalitet, alger och hotet från oljetankers.

Annons

- Vi har ju arbetat inom EU-projektet Baltic Masters en längre tid och det har väckt stort intresse internationellt. Det är ett skäl till att delegationen från Indonesien kommit till Trelleborg, säger han.

- Det finns många problem som vi har gemensamma, säger Syamsul Maarif.

Bakgrunden till besöket i Sverige är ett Sidaprojekt där även svenska Fiskeriverket är involverat.

- Det började som ett fiskeprojekt, men har utvecklats till att handla om kustproblem i stort, säger Hans Hansson, professor i kustprocessor i Lund.

Han menar att det viktigaste som svenskarna kan ha att lära ut till indonesierna är att se problemen ur många synvinklar.

- Det handlar inte bara om att lösa ett problem. Då kan det hända att man i stället förvärrar något annat, som att man bygger en hamn och sanden försvinner på andra håll.

Kusten i Indonesien skiljer sig från den svenska genom att det finns bebyggelsen längs hela stranden.

- Erosion och en höjning av havsnivån berör så många fler där, säger Hans Hansson.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons