Annons

Indisk läkekonst för allergiförening

Det behöver inte bara vara vanlig medicinering som lindrar allergiska besvär. Det hävdar Therese Nilsson, Ayur Vedisk hälsorådgivare, som på måndagskvällen besökte Astma- och Allergiföreningens månadsmöte.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2004
Therese Nilsson. BILD: Jenny Isaksson
Therese Nilsson. BILD: Jenny IsakssonFoto: 

Enligt Ayur Veda, en alternativ läkekonst som härstammar från Asien, gäller det att få balans i kroppen. - Är man lugn och sansad i kroppen så kan också själen ta till sig mer, säger Therese innan hon inleder sitt föredrag med en meditation för alla som samlats på andra våningen på Akka. - Ayur Veda bygger väldigt mycket på meditationer, fortsätter Therese innan hon leder alla genom en stunds avslappning. Därefter beskriver hon Ayur Vedas tre olika energiformer som kallas Vata, Pitta och Kapha. - Det finns både inom oss och ute i universum. Personer som har mycket Vata är pratglada, kreativa och lättsamma. Hon beskriver Vata som lätt och luftigt. De som är "Vata-personer" är ofta smala och klent byggda och lättfrusna. - Då är det viktigt att man intar något varmt - både i dryck och mat - så motverkar det vad man själv är, förklarar Therese. Människor med mycket kvaliteter från Pitta är enligt Therese mer kraftfulla och har hetsigare humör. - De har ofta jobb som politiker, jurister och kontorsarbetare. De har lätt för att hålla ordning på papper. Slutligen beskriver hon "Kapha-personer" som lite långsammare, tålmodiga och i harmoni med sig själva. - Men kommer de i obalans så blir de lätt soffliggare och behöver då en spark i baken, säger Therese. Ett test med 17 punkter delas ut och alla får testa vilket de tillhör. En del tillhör solklart en viss grupp, andra skiftar. - Ibland besitter vi en, ibland två och ibland alla tre av energierna, säger Therese och påpekar att det viktiga är att alltihop är i balans. Men det är inte bara i människokroppen de olika energierna finns enligt Ayur Veda. Även mer abstrakta saker som dygnet och årstiderna kan delas in i de tre energierna liksom matvaror och intryck till våra sinnen. Mitt på dagen och mitt på natten infaller Pitta och det är då, om man ska tro Ayur Veda, som matsmältningen fungerar som bäst. - Det ska man dra nytta av och därför ska det tyngsta målet mat vara mitt på dagen då vi har mest kraft att bryta ned det, säger Therese. Hon påpekar också att det är viktigt att lyssna till kroppens egna signaler, särskilt när det gäller mat. - Är man inte hungrig ska man inte äta. Resultatet behöver inte bara bli att vi lägger på oss mer vikt utan att kroppen inte kan ta hand om allt och det bildas gifter i kroppen. Gifterna påverkar, enligt Therese, alltifrån huden till vår fysiska hälsa. Hon säger sig själv ha fått lindring för bland annat allergiska besvär sedan hon började leva efter de Ayur Vediska principerna för snart tio år sedan. - Jag hävdar att man kan få lindring men kanske inte bli helt frisk. Alla luftburna allergier som jag hade är borta medan födoämnesallergierna är kvar. De sitter mycket djupare i kroppen.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons