Annons

Inbrottsvåg visar nytt mönster

Ännu en inbrottsvåg drar fram över Söderslätt. Utvecklingen förvånar polisen som under de senaste åren sett en minskning av antalet inbrott.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2012
Foto: Armando Franca

I Trelleborg och Vellinge har inbrotten under årets tre första månader mer än fördubblats jämfört med förra året.

-Inbrotten har varit på en bra nivå de senaste åren och våra prognoser säger att de ska sticka ner ytterligare. Men det gör de inte, säger Sven-Inge Nilsson, närpolischef på Söderslätt.

Annons

I Anderslöv greps en 19-åring i slutet av februari i närheten av en villa som utsatts för inbrott. Mannen släpptes efter förhör men misstankarna mot honom kvarstår.

Den 22 mars greps tre personer i Klågerup misstänkta för flera inbrott. Gripandet kunde göras efter tips från allmänheten. De tre männen sitter häktade och är enligt polisen en del av en internationell liga.

Ytterligare två män har varit gripna misstänkta för inbrott i Klågerup.

Gripandena ger en bild av tjuvarnas framfart på Söderslätt. Inbrotten har tidigare haft sin höjdpunkt på hösten men i år ser läget annorlunda ut.

Enligt polisen ligger både organiserade utländska ligor och lokala tjuvar bakom den markanta ökningen. Genom samarbete mellan polismyndigheter i olika EU-länder vet polisen på Söderslätt till exempel att de tre personerna som sitter häktade för inbrott Klågerup även varit på brottsturné i Italien och Frankrike.

Polismyndigheterna i södra Sverige har nu ett gemensamt projekt för att stoppa inbrotten. I detta delas information över hur kända inbrottstjuvar rör sig i södra delen av landet.

Det förebyggande arbetet och att allmänheten tipsar polisen så fort de ser något konstigt är avgörande enligt polisen för att komma till rätta med de många inbrotten.

-Utan att se spöken överallt måste man ha tankar med sig om hur man förbygger inbrott, säger Kenneth Abrahamsson, chef för polisen i Vellinge.

Polisen uppmanar nu fastighetsägare att aktivera eventuella larm även om man bara ska ut en kort stund för att handla och att sätta en extra detektor i sovrummet eftersom tjuvarna ofta tar sig in den vägen. Dessutom vill man ha in fler iakttagelser från allmänheten.

-Ring hellre en gång för mycket än för lite, säger Åsa Persson på polisens kriminalunderrättelsetjänst.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons