Annons

Inbrottsvåg över Söderslätt

Antalet villainbrott fortsätter öka. På torsdagen anmäldes ytterligare ett inbrott i en villa i Skanör. Någon gång under veckan har någon brutit upp ett fönster och tagit sig in.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2007

Bara i Trelleborg har det begåtts 16 bostadsinbrott sedan den 1 januari och på Näset många fler.

– Antalet inbrott har ökat drastiskt, säger Per Hansson på kriminalavdelningen i Ystad. Men det är inte bara här nere utan i hela Skåne.

Annons

Polisen har mycket få iakttagelser att gå på. De flesta inbrotten har gjorts på dagtid eller tidig kväll. När folk kommit hem har de upptäckt inbrotten. Mycket få av inbrotten har skett nattetid. Oftast är det kameror, videokameror, CD- och DVD-spelare, mobiler, smycken och kontanter som stulits. Grejor som är lätta att bli av med.

– Det finns gott om vägar att avyttra stöldgodset, säger kommissarie Ann-Christine Sjöbäck på Trelleborgspolisen. Mycket försvinner säkert via nätet. Tradera eller Blocket. Det är ju inga unika grejor precis. Det har hänt att det begåtts ett antal inbrott samma kväll, utspridda över hela södra Skåne, så det är säkert mer än en tjuv som är aktiv.

– Många av inbrotten följer samma mönster, säger Ann-Christine Sjöbäck. Flera gånger har det hänt att tjuven eller tjuvarna tagit sig in på ovanvåningen i villorna, till exempel via ett garagetak. Oftast finns ju larmen bara på nedervåningen.

I "vanliga" fall sker de flesta inbrotten under den varma årstiden när folk glömmer att stänga fönster eller altandörrar. Den stora ökningen den här gången började sent på hösten när det redan var kallt ute.

– Vid den här tiden på året är det mörkt tidigt och folk är inte ute och rör på sig, säger Per Hansson. Vill man sedan ha en insynsskyddad tomt också så gör man det lättare för tjuven.

När polispatrullerna har tid över från akuta ingripanden så rör de sig mer i områden som kan vara utsatta och genomför till exempel trafikkontroller. Men det räcker uppenbarligen inte. Polisen vädjar nu till allmänheten om hjälp och tips så att stölderna kan klaras upp.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons