Annons

Inbrottsvåg i Trelleborg – polisen misstänker ligor

Antalet inbrott i firmabilar har rusat i höjden i Trelleborg de senaste månaderna.
Verktyg för miljontals kronor har stulits.
Och polisen har få, om ens några, spår att gå på.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2018
Perka Sarelid, Erik Izso och Henry Arab på Värmesvets är medvetna om att det finns värdefulla, och stöldbegärliga, verktyg och redskap i firmabilarna. Men frågar sig hur man ska kunna skydda sig mot stöldligor som arbetar mer eller mindre professionellt.
Perka Sarelid, Erik Izso och Henry Arab på Värmesvets är medvetna om att det finns värdefulla, och stöldbegärliga, verktyg och redskap i firmabilarna. Men frågar sig hur man ska kunna skydda sig mot stöldligor som arbetar mer eller mindre professionellt.Foto: Andreas Westergren

Under natten till fredagen förra veckan utsattes tio firmabilar av inbrott. Bara i Trelleborg. Ovanligt många under en och samma natt, men ändå bara några i en lång rad den senaste tiden.

Sedan den första augusti har det anmälts totalt 78 firmabilsinbrott i Trelleborg, Vellinge och Svedala. Trelleborg är överlägset värst drabbat med 48 stycken. Vellinge 17 och Svedala 13.

Annons

Det kan jämföras med 32 inbrott i såväl firmabilar som personbilar under samma period i fjol.

I flera fall har tjuvarna gjort ett litet hål i plåten på bakdörren och på så sätt kunnat ta sig in. I några fall har man istället krossat rutan på förarsidan och därifrån öppnat skåpet där bak.

– Tillvägagångssättet är likartat och vi misstänker att det är en eller möjligen två ligor som ligger bakom det här. Och att verktygen sedan lämnar landet, det är vad vi tror, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge.

Hur stort värdet på stöldgodset är, är det ingen som vet exakt. Men det rör sig om miljontals kronor. Bara i en av de bilar som hade påhälsning förra veckan stals verktyg för cirka 150 000 kronor enligt polisanmälan.

– Det här bedrivs ju mer eller mindre yrkesmässigt. Det är en grupp man riktar in sig på som har stora värden i sina bilar, säger Jörgen Sjåstad.

Vid de flesta av inbrotten har bilarna sått parkerade hemma hos hantverkarna och inte på företaget.

Jörgen Sjåstad säger att han nu har ”flaggat upp” ärendena till underrättelseavdelningen i hopp om att man den vägen ska kunna hitta ledtrådar. I övrigt är det inte mycket man kan göra, konstaterar han.

– Vi behöver få stopp på en bil med gods i eller gripa någon på bar gärning. Alltså få tag i en gärningsman så att vi kan börja dra och nysta i brotten.

I nuläget finns dock få ledtrådar. Inga förundersökningar har inletts. I flertalet fall har polisen inte ens varit på plats för en brottsplatsundersökning.

– När det handlar om större värden brukar vi åka ut. Men en krossad ruta är inte mycket att gå på, säger Jörgen Sjåstad.

Annons

Även om det stora antalet inbrott på kort tid är uppseendeväckande är Perka Sarelid, Erik Izso och Henry Arab på Värmesvets inte särskilt förvånade över inbrottsvågen. De har alla på olika sätt blivit utsatta under sina yrkesverksamma år.

– Det är svårt att skydda sig. Vad fan ska man göra?, frågar sig Perka Sarelid.

Att parkera i ett låst garage vore förstås ett sätt, men då ska man ha tillgång till ett. Och att parkera på företaget är sällan ett alternativ. Ofta är jobbet förlagt till en annan ort än den där företaget har sitt kontor. Att först behöva hämta bilen skulle innebära allt för stort tidsspill.

– Ja, det kan ju handla om ett par timmar per dag om vi skulle börja arbetsdagen på företaget, konstaterar Erik Izso.

Inte heller att bära in sina verktyg efter avslutad arbetsdag - och bära ut dem till bilen dagen efter - är en hållbar lösning.

– Jag gjorde det ett tag efter att jag blivit drabbad, jag använde en säckakärra och körde verktygen fram och tillbaka. Det går ju en kort period men inte i längden. Det tar ju säkert en timme varje dag, säger Perka Sarelid.

Några enkla svar på hur man ska komma till rätta med problemen har de inte. Däremot konstaterar de att det innebär stora påfrestningar när tjuvarna slår till. Inte minst ekonomiska.

– Ofta kan man ju inte arbeta på ett par dagar. Det ska göras polisanmälan, sedan ska bilen lagas och så måste man få tag på nya verktyg. Och de ligger ju inte direkt på en hylla och väntar, säger Perka Sarelid, och fortsätter:

– Men det värsta är nästan att man blir av med saker som man har samlat på sig genom åren, ”bra att ha”-saker som ju är omöjliga att ersätta.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons