Inbrotten ökar när mörkret kommer

Mönstret återkommer år efter år – när vintertiden inträder ger sig tjuvarna ut på stöldturnéer i skydd av mörkret. Nu hårdsatsar polisen för att bekämpa inbrottstjuvarna som härjar i Skåne.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2008

Just i november månad ökar bostadsinbrotten - från runt 15 till 25 inbrott i veckan i södra Skåne.

- Ja, nu ser vi att det är på väg upp igen, säger Kenneth Abrahamsson, stationschef i Vellinge och ansvarig för polisens nya satsning för att bekämpa villainbrott.

För från och med den 1 november hårdsatsar polisen med trafikkontroller för att hitta tjuvarna på väg från brottsplatsen, snabba brottsplatsundersökningar och extra närvaro i utsatta bostadsområden där tjuvarna kan tänkas slå till.

- Vi prioriterar det här brotten, det är väldigt kränkande och skrämmande för dem som blir utsatta, säger Kenneth Abrahamsson.

I november förra året rapporterades hela 105 bostadsinbrott och Kenneth Abrahamsson håller inte för otroligt att siffrorna rakar iväg åt samma höjder i år igen. Bara under sista veckan i oktober i år anmäldes till exempel 25 inbrott i södra Skåne. För polisen är mönstret tydligt - efter vintertidens införande, när mörkret sänker sig tidigare, då ökar inbrotten.

För nu är det lätt för tjuven att se vilka hus som är befolkade - är det mörkt i fönstren och tomt på uppfarten signalerar det fritt fram.

- Vi har märkt att de är väldigt fräcka, de har gått från hus till hus och när de misslyckats på ett ställe går de bara till nästa hus, säger Kenneth Abrahamsson. Ofta drabbas de villor som ligger nära en utfartsväg, där tjuven lätt kan fly från brottsplatsen. Kenneth Abrahamsson exemplifierar med Falsterbovägen och Stenbocksväg ut från Höllviken.

- Det är sådana här vägar till och från samhällen där vi kommer att stoppa trafiken, förklarar Kenneth Abrahamsson.

Tidigare år har de sett tecken på att det är inbrottsligor som härjar. Inbrottstjuvarna kan delas in i två kategorier, dels missbrukarna som inte planerar så mycket i förväg. De bryter sig in i enstaka hus och stjäl för att få ihop till nästa dagsdos.

Den andra gruppen är de mer professionella som rekognoserar i förväg och gärna slår till i flera villor i samma område. De opererar snabbt och är ofta inne och ute ur villan inom loppet av några minuter.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.