Annons

Ifrågasatt politikerroll

Kommunens heltidsanställda oppositionsråd är ifrågasatt. En motion om att halvera tjänsten och ett medborgarförslag på att avskaffa den har kommit in till kommunen under sommaren. Men kommunalråd och oppositionsråd är nöjda.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2010
Catherine Persson (S) är oppositionsråd under den här mandatperioden. Hur det kommer att se ut efter valet i september återstår att se.
Catherine Persson (S) är oppositionsråd under den här mandatperioden. Hur det kommer att se ut efter valet i september återstår att se.Foto: 

Sedan januari 2007 har det funnits en heltidstjänst som oppositionsråd i Trelleborgs kommun. Catherine Persson (S) har under den gångna mandatperioden suttit på posten, som har funnits tidigare men aldrig på heltid. Oppositionsrådets månadslön uppgår idag till 90 procent av kommunalrådets arvode, nämligen 44 280 kronor.

Efter en motion från Bengt Gunnarsson (M) om att minska oppositionsrådets tjänst till halvtid med halverat arvode och ett medborgarförslag om att avskaffa oppositionsrådet helt ringde Trelleborgs Allehanda upp kommunalråd Ulf Bingsgård (M) och oppositionsråd Catherine Persson för att höra hur de tycker att perioden har varit.

Annons

– Det skulle kännas oerhört odemokratiskt om Trelleborgs kommun skulle avskaffa oppositionsrådet. Då går man ju ifrån en öppen demokrati och det är jättefarligt, säger Catherine Persson.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård är inne på samma linje.

– Det är en viktig del i en levande demokrati att både opposition och majoritet har möjlighet att ta del av den vardag som finns i Rådhuset dit mycket av informationen kommer.

Han tror att oppositionsrådet har bidragit till att väljarna får se två tydliga alternativ.

– Catherine ska ju ha en avvikande mening och det är ett uppdrag hon fullföljt. Det blir tydligt att hon visar ett alternativ, tidigare har det inte funnits någon direkt oppositionspolitik, säger Ulf Bingsgård.

Både Ulf Bingsgård och Catherine Persson menar att den politiska sidan i allmänhet är underbemannad och att den politiska organisationen bör ses över inför nästa mandatperiod.

– Det blir en konstig balans när både majoritet och opposition bemannas på 100 procent, uppgifterna ser helt olika ut. Jag tror också att det kan bli mycket bättre styre om man låter fler få ansvar istället för att låta allt falla på ett kommunalråd. En idé är att låta fler jobba deltid med politiken, säger Ulf Bingsgård.

Också Catherine Persson efterfrågar förändringar.

– Trelleborg är ganska snåla med politisk tid jämfört med många andra kommuner där man har fler förtroendevalda på heltid eller deltid. Kommunen växer och det kräver mer och mer att politiker kan sätta sig in i vad som händer och också kommunicera med medborgarna. Sen hur man väljer att fördela politisk tid mellan majoritet och opposition får valresultatet avgöra.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons