Annons

Idealist med ett hjärta till vänster

En 44-årig idealist från Island står sist bland tretton namn på vänsterpartiets lista inför kommunalvalet i höst.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2006
Foto: 
]Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Musikläraren Svenne Einarsson tycker inte att man måste vara eldsjäl för att vara politiskt engagerad.

Själv befinner han sig någonstans i en gråzon. Inför förra årets val var han också sist på listan. Första gången han hamnade på vänsterpartiets lista var inför valet 1998.

Annons

– Då ringde någon från partiet och frågade om jag kunde tänka mig att stå med. Jag fick fundera ett tag innan jag tackade ja. Allt är inte svart eller vitt. Det finns dem som slåss för att komma in i kommunfullmäktige men jag är helt enkelt inte lika driven.

Men han tillägger att han är angelägen om att vänsterpartiet finns kvar i Trelleborg. Han kom till Sverige från Reykjavik på Island med sina föräldrar när han var två år gammal. Som ung på 80-talet i Malmö attraherades han av fredsrörelsen.

– Då var det kallt krig, Reagan var president och jag irriterade mig på orättvisor och allt ekonomisk förtryck i världen. På vänsterkanten pratade man mycket om att befria människor från kapitalet. I 25-årsåldern började han att läsa till musiklärare på musikhögskolan i Malmö. Eftersom han hade jobbat en del med ungdomar tyckte han att kombinationen musik och lärare passade bra.

– Jag jobbade i vanlig skola i sex, sju år innan jag kände att jag ville göra något annat. Nu har jag jobbat på Högalidsskolan i sex år.

På Högalidsskolan i Trelleborg är Svenne Einarsson en av fyra pedagoger och undervisar, förutom i musik, i matte, NO och idrott.

En del av pedagogiken går ut på att peppa och engagera eleverna så att deras skolmässiga självförtroende växer, berättar Svenne Einarsson. Jag vill – jag fattar, står det på en whiteboardtavla i hans klassrum.

– Det är lite mottot här på skolan. Mitt jobb är fantastiskt stimulerande. Man har mycket kontakt med eleverna och kan verkligen påverka deras utveckling. Social kontakt är nästan som ett ämne här.

Svenne Einarsson bor med sin fru och två barn i Sörby utanför Anderslöv.

Jazz är hans stora passion. Han har själv spelat i band och på väggen i musiksalen finns ett fotocollage med legender som Count Basie, Putte Wickman och en konsertaffisch med husguden Pat Metheny. På fritiden blir det mycket läxläsning med barnen, snickrande och renoverande av huset i Sörby. I trädgården har han pool och det händer faktiskt att han spelar golf.

– Det får jag ofta höra, ha ha. Men man kan faktiskt ha pool, spela golf och fortfarande vara vänsterpartist. Likaväl som man inte behöver vara toppavlönad bara för att man är moderat. Han blev medlem i vänsterpartiet när han tyckte att socialdemokraterna började bli alltför högervridna. För Svenne Einarsson har vänstern alltid framstått som den kraft som bäst kunnat arbeta för ett rättvisare samhälle.

Annons

– Det är nog idealisten i mig som vill tro på fred mellan människor, att vi borde kunna leva i samförstånd. Alla människor borde få ha rätt att utveckla sin fulla potential.

Någon gång har han varit med när vänsterpartiet ordnat bokbord i stan.

– Jag gillar att prata politik och alla i min omgivning vet att jag är vänsterpartist. Men annars är jag inte partipolitiskt aktiv.

Svenne Einarsson tror inte att valutgången kommer att påverka hans vardag speciellt mycket.

– Om nu inte vänsterpartiet gör ett jordskredsval och får tretton mandat. Då får man ju fundera på om man är villig att ta ett steg till. Ett kommunalpolitiskt aktivt liv skulle helt klart innebära en förändring, säger Svenne Einarsson som tycker att skolan och kulturen är viktiga områden att satsa på i Trelleborg.

Hur känns det att stå sist på listan?

– Helt ok. Jag är inte ledsen för det.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons