Annons

Id-kort ska stoppa bråk

Väl synliga ska de nya id-korten bäras av elever och personal. På det sättet ska obehöriga kunna stoppas, gratisätarna minska och bråk undvikas. Eleverna är dock inte så säkra på om det gör någon skillnad.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2010
Mari Pettersson, personal: "Jättebra! Detta gör att vi får bort obehöriga från skolan. Jag har hört att det finns problem med det. Jag har inga problem med att visa upp kortet och att betala för ett nytt om detta skulle försvinna".
Mari Pettersson, personal: "Jättebra! Detta gör att vi får bort obehöriga från skolan. Jag har hört att det finns problem med det. Jag har inga problem med att visa upp kortet och att betala för ett nytt om detta skulle försvinna".Foto: 
Jeff Westerback, elev: "Löjligt. Jag har inte mitt på mig utan i skåpet. Jag vill inte riskera att tappa det och betala ett nytt. Jag vet inte om det kan förhindra bråk, kanske".
Jeff Westerback, elev: "Löjligt. Jag har inte mitt på mig utan i skåpet. Jag vill inte riskera att tappa det och betala ett nytt. Jag vet inte om det kan förhindra bråk, kanske".Foto: 
Jenny Kadenic, elev: "Töntigt att man måste ha kortet väl synligt. Man får inte ens ha det i fickan. Jag tycker inte det finns några problem med obehöriga på skolan idag".
Jenny Kadenic, elev: "Töntigt att man måste ha kortet väl synligt. Man får inte ens ha det i fickan. Jag tycker inte det finns några problem med obehöriga på skolan idag".Foto: 
Neira Resovic, elev: "Det kvittar för mig. Men man borde kunna ha det i väskan. Jag tror inte det blir mindre bråk på grund av detta. Obehöriga kan gömma sig när en lärare kommer".
Neira Resovic, elev: "Det kvittar för mig. Men man borde kunna ha det i väskan. Jag tror inte det blir mindre bråk på grund av detta. Obehöriga kan gömma sig när en lärare kommer".Foto: 

Förra veckan infördes id-kort för ca 1 500 elever och all personal på Söderslättsgymnasiet.

– Detta är något vi har velat göra länge. Men det har tagit lite tid, säger rektor Marianne Hammar som har ordnat med det praktiska kring korten.

Annons

Nu är alla elever skyldiga att identifiera sig för lärare. Detta för att obehöriga ska kunna gå att skilja ut.

– Elever får bara vara här om de har ärende hit. Detta gör vi av säkerhetsskäl, säger hon.

Kontroller kommer inte att genomföras. Men vid en situation, som ett bråk, kan de som inte hör till skolan bli ombedd att lämna.

Genom id-korten kan man också undvika att folk som inte är elever äter i skolans matsal.

Korten har en fotofirma tillverkat åt skolan utan att ta någon kostad för det. Om en elev eller personal blir av med sitt kort måste man däremot betala det själv, 125 kronor.

– En liten summa, anser Marianne Hammar.

Enlig kommunjurist Jonas Rosenqvist kan man inte avvisa en elev som inte har sitt kort väl synligt.

– Det finns vissa regler i skollagstiftelsen om när man får avvisa en elev. Att han eller hon inte har sitt id-kort på sig, när det är en elev på skolan, tycker jag inte räcker.

Så om man ber att få hämta sitt kort i skåpet för att visa att man tillhöra skolan - är det okej då?

– Ja, då är min uppfattning att man inte ska bli avvisad.

Johan Silfversten Bergman
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons