Annons

"Ibland tänker jag att det är en dröm"

"Nu har vi inte bara ett utan två hemländer", säger Baki Krasniqi och lyser upp. Han är, liksom vännerna Qamil Makalli och Shaban Rashiti, född i Kosovo men flydde under mitten av 90-talet till Sverige. I dag bor de alla tre sedan flera år i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2008
Baki Krasniqi, Qamil Makalli och Shaban Rashiti tror på Kosovos framtid. Bild: Tomas Nyberg
Baki Krasniqi, Qamil Makalli och Shaban Rashiti tror på Kosovos framtid. Bild: Tomas NybergFoto: 

Festandet som inleddes då Kosovo förklarade sig självständigt för lite mer än en vecka sedan varvas med känslor av overklighet.

- Ibland tänker jag att det är en dröm och att jag kommer att tvingas vakna ur den, säger Qamil Makalli.

Annons

- Man fattar inte att det är verklighet. Vi har aldrig haft ett eget land innan. Men nu är Kosovo ett demokratiskt land precis som Sverige där lagen gäller för alla, fyller Baki Krasniqi i.

Men de känner sig minst lika hemma i Trelleborg. För dem innebär den nyutropade självständigheten att de nu fått ytterligare ett hemland. Men ingen tror att de kommer att flytta tillbaka till Kosovo för gott. - Vi har ett liv här och när jag varit där nere så har jag alltid talat om Sverige som mitt hem. Efter två-tre veckor där så saknar jag Sverige, säger Baki Krasniqi.

Samtidigt som glädjen varit central under den senaste tiden har även gamla minnen från kriget väckts till liv.

- Men det gäller att lägga allt gammalt bakom oss nu. Det finns många minnen men vi vill jobba för ett Kosovo där alla är välkomna, säger Baki Krasniqi.

Qamil Makalli och Shaban Rashiti instämmer och hoppas att de gamla motsättningarna mellan serber och kosovoalbaner går mot sitt slut.

- Många av dem som ring och gratulerat oss är serber.

De är fast övertygade om att framtiden talar för Kosovo.

- Det är ett land med många naturresurser. Jag tror att ekonomin kommer att bli mycket bättre nu, säger Qamil Makalli. Han uppmanar alla att åka på besök.

- Kosovo har floder, mycket historia, vackra berg och det är varmt.

- Det enda som saknas är egentligen havet, fyller Shaban Rashiti i och skrattar.

Annons

Ola Isaksson

0410 - 545 34

ola.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons