I verkstaden väntar de på ruschen

Så här års brukar de anställda på däckfirmorna klaga över stressiga dagar och mycket övertid. I år är det tvärtom – de önskar sig mer att göra.
– De luckor vi har nu får vi ju ta igen om några veckor, säger Bengt Larsson.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2011
Drygt 1000 kunder har sina däck på firman. Det innebär drygt 4000 däck.
Drygt 1000 kunder har sina däck på firman. Det innebär drygt 4000 däck.Foto: Claes Nyberg
Karl Jönsson byter däck på en bil medan dess ägare tar en kopp automatkaffe i rummet intill.
Karl Jönsson byter däck på en bil medan dess ägare tar en kopp automatkaffe i rummet intill.Foto: Oskar Annermarken
Tio minuter. Ungefär så lång tid tar det att byta fyra däck för Bengt Larsson och hans kollegor.
Tio minuter. Ungefär så lång tid tar det att byta fyra däck för Bengt Larsson och hans kollegor.Foto: Claes Nyberg
Karl Jönsson och Bengt Larsson har båda sett till att byta däck på sina egna bilar innan en av årets mest intensiva perioder tar vid på jobbet.
Karl Jönsson och Bengt Larsson har båda sett till att byta däck på sina egna bilar innan en av årets mest intensiva perioder tar vid på jobbet.Foto: Claes Nyberg
I däckverkstaden väntar man ännu på ruschen som blir när det börjar bli kallt och alla vill byta till vinterdäck samtidigt. Karl Jönsson har redan bytt däck på sin egen bil.
I däckverkstaden väntar man ännu på ruschen som blir när det börjar bli kallt och alla vill byta till vinterdäck samtidigt. Karl Jönsson har redan bytt däck på sin egen bil.Foto: Oskar Annermarken
Det går undan i verkstaden för Karl Jönsson och hans kollegor. "Vi är två eller tre som jobbar tillsammans med en bil", säger han.
Det går undan i verkstaden för Karl Jönsson och hans kollegor. "Vi är två eller tre som jobbar tillsammans med en bil", säger han.Foto: Claes Nyberg
En del bilägare väljer att låta firman förvara däcken när de inte används. Bengt Larsson rullar fram fyra stycken med dubbar.
En del bilägare väljer att låta firman förvara däcken när de inte används. Bengt Larsson rullar fram fyra stycken med dubbar.Foto: Claes Nyberg

Det är den ovanligt varma hösten som är förklaringen till att få har bytt till vinterdäck hittills. Det menar Inge Nyström som är chef på Euromaster i Trelleborg. Bortsett från en del extra telefonsamtal, som resultat av några frostiga nätter häromveckan, har det varit lugnt.

– Folk lär sig aldrig. Vi har en kund som för dagbok över vädret. Enligt honom kom första snön i fjor redan i oktober, men säger du det till någon så tror de dig inte, säger Inge Nyström som varit i branschen i 40 år.

Trots att de senaste två vintrarna varit hårda och snörika verkar trelleborgarna alltså inte speciellt stressade. På Euromaster förvarar drygt 1000 bilägare sina däck. Deras byten började bokas in redan i mitten av oktober.

– Vi har väl bokat in dem ungefär två veckor framåt. Sen tillkommer ju alla som inte har sina däck här men ringer och vill få bytt, säger Inge Nyström.

I verkstaden finns trots allt en hel del att göra. En kvinna som nyss lämnat ifrån sig nycklarna till sin bil slår sig ner för att dricka av automatkaffet som hör alla verkstäder till. Samtidigt kör Karl Jönsson in hennes bil.

På tio minuter har han och Bengt Larsson fått av sommardäcken och satt på den kommande säsongens och kvinnan kan köra vidare.

– Jag köpte ny bil för en månad sedan och det dröjde inte länge innan vinterdäcken var på. Så nu är både min bil och flickvännens klara. Jag brukar alltid försöka hinna med det innan ruschen börjar, säger Karl Jönsson.

För firmans del vore det bäst om så många som möjligt tänkte som han, och bytte däck redan nu. Av erfarenhet vet man att det alltid är många som ringer i panik runt den 1 december, när det blir lag om vinterdäck vid vinterväglag. Ju fler som är avklarade innan dess, desto större chans att man hinner med de andra då.

På något sätt har ändå de senaste vintrarna etsat sig fast hos bilförarna. Inge Nyström upplever att allt fler väljer dubbdäck.

– De flesta bildade sig en uppfattning i fjor. Har man känt hur det är att köra på ishalka utan dubbar så vill man inte vara med om det igen, säger han som uppskattar fördelningen när det gäller dubbdäck och vanliga vinterdäck till ungefär hälften-hälften.

Maria Sällberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.