I väntan på nästa värme

Längs kusten kan inte den blå himlen lura bort kyliga vindar. Hösten har tagit ett fast grepp om Söderslätt. Hur hanterar du det faktumet? Vi åkte ut och tog tempen på hösten och träffade några som verkar acceptera den tämligen väl.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Lars och Göta Johansson är som regel ute och går två promenader om dagen."Om det ösregnar väntar vi tills det går över men annars är det bara att ta på sig lite mer. Har man haft utomhusjobb tänker man inte så mycket på det", säger Lars och som har fått upp värmen så pass att han lagt vantarna i fickorna.
Lars och Göta Johansson är som regel ute och går två promenader om dagen."Om det ösregnar väntar vi tills det går över men annars är det bara att ta på sig lite mer. Har man haft utomhusjobb tänker man inte så mycket på det", säger Lars och som har fått upp värmen så pass att han lagt vantarna i fickorna.Foto: 

Det är ruggigt i Gislövs hamn när Arve Malmborg, 97 år och äldst i Trelleborgs Båtsällskap, får hjälp av Hans Holmér med att rengöra skrovet på sin Kajsa. De seglade den nyinköpta båten till Gislöv för en månad sedan. I lördags drog de upp den inför vinterkylan.

– Det är en Saga motorseglare. Jag har haft en sådan tidigare. Jag har lovat att inte byta namn på den, annars hade den nog fått heta Camilla. De har de flesta av mina båtar hetat, säger Arve som ser framemot när det blir varmt nog att lägga i båten igen.

– Att bara gå ut några sjömil och ligga stilla, det är numera det mest behagliga för mig.

Livet på Granhyddans camping i Beddingestrand har gått in i vintertempo. Sommarens rusch av tältande cyklister och känns avlägsen i Bengt Mårtensson och Alice Johanssons väl uppvärmda villavagn, som fungerar som campingens reception.

– Vi hjälper ägarna och trivs jättebra.

Så länge det inte blir allt för mycket snö går det utmärkt att bo här året runt tycker de.

– I vintras var det lite svårt men annars reglerar man ju värmen precis som man vill.

Femåriga Elias Björklund, som här gungar med den nyfunna kompisen Adam Larsson tycker om att leka ute oavsett väder. Hans mamma Pernilla Björklund berättar att de är ute så mycket som möjligt så länge solen är framme.

– Vi försöker ta vara på de olika säsongerna och eftersom vi bor nära parken går vi ofta hit. Ibland packar vi med lite varmt att dricka.

– Man får ha mer fart när det är kallt, säger Rauno Peltoniemi som en lösning på att jobba utomhus när det är kyligt.

Lökarna som han plockar upp ur planteringarna i Östervångsparken ska förvaras i växthus tills det är dags att sätta dem i jord igen nästa vår. Kaktusarna ska upp även de.

Vad gör du på hösten? Ge dina bästa tips i kommentarsfältet!

Se läsarnas höstbilder här.

Anna Thulin
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.