Annons

I väntan på knallarna

På fredag klockan tre slås portarna upp till Gislövs marknad. Men för att få över 140 knallar och ett tivoli att samsas krävs förberedelser. TA besökte en marknadsplats på uppbyggnad.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2005

Förberedelser är A och O. De orden fäller Nils-Bertil Olsson under torsdagskvällen. Han är ordförande i Gislövs IF och marknadsgeneral med ansvar för att allt ska fungera friktionsfritt under helgen.

Trots att marknaden inte börjar förrän på fredagseftermiddagen börjar knallarna droppa in. Många vill slippa trängseln och vara förberedda i tid. Om några timmar börjar den riktiga marknadscirkusen.

Annons

– Klockan fyra imorgon bitti kommer de vara här och när vi öppnar kontoret halv åtta är kön lång, säger Nils-Bertil Olsson som lagt ner så många timmar i förberedelser att han inte vill prata om det.

Med idrottsföreningens maskin för att dra upp linjer på fotbollsplaner kommer väl till pass. Alla knallarna har fått sina platser noggrant utmärkta.

Några veteraner från Eslöv är redan på plats. Makarna Andersson sätter vant upp sin arbetsplats de närmsta dagarna. De hade tid och ville undvika det hotande dåliga vädret.

– Vi har varit på 35 marknader i år och har 20 kvar, säger Hans-Inge Andersson framför sin buss som bågnar av garn och textilier.

Sammanlagt är han och frun Ingrid ute 100 dagar om året med bussen. Och då är det bara marknaderna i Skåne som räknas.

– När man väl börjat är man förgiftad, säger han.

I 25 år har de haft samma plats på Gislövs marknad, men den har växt från sex till tolv meter.

– Vad ska du ha för pinne därborta. Saknas det en? undrar Ingrid Andersson medan maken balanserar på en lite stege.

Stora moln tornar upp sig på himlen och det blåser kallt. Tivolit är redan på plats och i en liten grupp sitter tivoliarbetarna framför sina husvagnar och tar igen sig under småprat.

Ännu en bil med tungt släp rullar in på gräsplanen. Nils-Bertil Olsson hejar igenkännande till föraren när de passerar "kontoret" som består av två baracker på hjul lånade av Trelleborgs kommun. Ännu är det långt kvar innan kvällen är över.

Kristofer Naess

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons