Annons

I Trelleborgs centrum är minnet centralt

I SE-bankens gamla kontorslägenhet på Östergatan 2 har minnet nyss flyttat in. I sekelskiftsvåningen huserar sedan två månader tillbaka Österbro dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Hit kommer äldre för att laga mat, ta en fika, spela spel - eller bara umgås.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2011
Sven Jeppsson har besökt Österbros dagverksamhet sedan man öppnade i början av maj och trivs som fisken i vattnet.
Sven Jeppsson har besökt Österbros dagverksamhet sedan man öppnade i början av maj och trivs som fisken i vattnet.Foto: Tomas Nyberg
På Österbro arbetar personalen med att stimulera minnet hos de äldre. Det sker genom lekar, spel, musik och sång. Här spelar äldrepedagogen Christina Nordin musikbingo tillsammans med Inga Larsson, Rut Svensson, Signe Olert och Helmut Schulze.
På Österbro arbetar personalen med att stimulera minnet hos de äldre. Det sker genom lekar, spel, musik och sång. Här spelar äldrepedagogen Christina Nordin musikbingo tillsammans med Inga Larsson, Rut Svensson, Signe Olert och Helmut Schulze.Foto: Tomas Nyberg
"De som kommer hit bor fortfarande hemma. Är du äldre och börjar få svårt med minnet behöver du träffa andra människor och få stimulans i vardagen", säger äldrepedagogen Sari Soikkeli. Här tillsammans med kollegan Josephine Vorbau. I bakgrunden syns Hanna Ludvigsson som sommarjobbar på Österbro.
"De som kommer hit bor fortfarande hemma. Är du äldre och börjar få svårt med minnet behöver du träffa andra människor och få stimulans i vardagen", säger äldrepedagogen Sari Soikkeli. Här tillsammans med kollegan Josephine Vorbau. I bakgrunden syns Hanna Ludvigsson som sommarjobbar på Österbro.Foto: Tomas Nyberg

Middagen har just avslutats, diskmaskinen bullrar dovt i bakgrunden och ett 20-tal äldre sitter i den stora lägenheten och umgås, pratar och spelar spel.

I ett av sällskapsrummen spelar Inga Larsson, Rut Svensson, Signe Olert och Helmut Schulze musikbingo tillsammans äldrepedagogen Christina Nordin. Hon håller en hög med kort med olika låttitlar i handen, drar ett och börjar sjunga:

Annons

"Jungfru, jungfru, jungfru, jungfru kär. Här är karusellen som ska gå till kvällen. Tio för de stora och fem för de små"

Efter några rader stämmer Signe Olert in och snart sjunger hela rummet.

"Skynda på, skynda på för nu ska karusellen gå. För ha, ha, ha, det går ju så bra. För Andersson och Pettersson och Lundström och jag".

Den som först börjar sjunga får lägga en pastabit på låttiteln på bingobrickan framför sig. Fyra i rad ger bingo.

– Men här vinner alla, säger Signe Olert och skrattar.

Just sång och musik är centralt i arbetssättet på Österbros dagverksamhet. Det handlar, enkelt uttryckt, om att stimulera minnet hos personer med demenssjukdomar. En bekant melodi väcker ett minne och minnet får igång ett samtal. Metoden kallas reminiscens och alla som jobbar på Österbro är utbildade äldrepedagoger. En ny företeelse i Trelleborg men ganska vanlig i Malmö - där utbildningen finns på högskolan sedan 2003.

– Man kan säga att vi är en helt ny yrkesgrupp som kompletterar undersköterskorna, säger Sari Soikkeli, färdigutbildad äldrepedagog sedan i våras.

– Vi fokuserar på det friska istället för det sjuka, säger kollegan Josephine Vobau. Det handlar om att finnas tillhands för de äldre och lyssna på deras önskemål.

Den 2 maj öppnade verksamheten och på premiärdagen kom Sven Jeppsson på besök.

– Det stod i tidningen att de skulle öppna så jag och min dotter gick hit. Vi var de första besökarna och jag har kommit hit sedan dess, säger han medan han visar runt i lokalerna.

Annons

Även inredningen skvallrar om det genomgående arbetet med minnet. Rokokobyråer blandas med Ikea-möbler och på ett bord ligger en gammal kamera, på ett annat en blädderbok med bilder från förr. Sari Soikkeli berättar att de äldre själva varit med och inrett lokalerna, skruvat ihop möbler och snickrat upp tavlor.

– Kontakten och aktiviteter med andra människor är oerhört viktig. Är du äldre och börjar få svårt med minnet behöver du träffa andra människor och få stimulans i vardagen, säger hon.

Martin Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons