Annons

I Småland kan dataspelsberoende få vård

När man slutar bry sig om skolan, vännerna eller sina fritidsintressen på grund av sitt dataspelande. Då bör varningsklockorna börja ringa.
Trelleborg • Publicerad 5 januari 2006

Det menar Anders Gunnarsson-Roos, behandlingsassistent på Linnébygdens behandlingshem i Småland, det enda i Sverige med specifikt tillstånd att behandla unga data- och spelberoende. Här finns fem platser för unga mellan 14 och 18 år.

– Mycket hänger på hur man mår från början. Man kanske har det tufft i skolan, känner press hemifrån eller mår dåligt efter en separation mellan föräldrarna. För många handlar det om att hitta sig själv och sin personlighet, att få självförtroende. Man kanske inte mår så bra inombords men man är åtminstone kung när det gäller dataspel, säger han. Att man isolerar sig från familj och vänner, bryter gamla mönster och slutar ägna sig åt fritidssysselsättningar som man tidigare tyckt om för att sitta uppe på nätterna och spela dataspel. Det är tecken på beroende, enligt Anders Gunnarsson-Roos.

Annons

– Det handlar egentligen om sunt förnuft, att hålla sig inom rimliga ramar. Men de som fastnar i spelandet slutar med allting, till och med skolan. De orkar helt enkelt inte. De sover hela dagarna tills föräldrarna kommer hem. Sedan tar de sig till ett internetcafé eller kompisar för att spela. De kan helt enkelt inte sluta. Föräldrarna har sällan något grepp om situationen, säger Anders Gunnarsson-Roos.

Online-spelen där spelaren sitter uppkopplad och spelar mot andra över nätet är svårast att slita sig ifrån, menar han.

– Där finns ingen pausknapp att trycka på.

De som fastnar ser sällan sitt dataspelande som ett missbruk, menar han. På Linnébygdens behandlingshem får man successivt lära sig att leva begränsat med datorn, att ägna sig åt andra intressen. Man får samtala i grupper eller enskilt. Behandlingstiden är helt individuell.

– Vi försöker få ungdomarna att komma till insikt om sitt beteende för att sedan kunna gå vidare och lära sig hålla en distans till sitt spelande. Vi vill visa att det finns en värld utanför datorn.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons