I mål efter 99 dagars färd genom Sverige

Han började på skidor från det snöklädda Treriksröset i april. Igår, 99 dagar senare, gick han i mål på rullskidor i ett sommarvarmt Smygehuk.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2010
"Nu ska jag försöka smälta allt det här", berättade Joel Jemander efter målgången igår. Pappa Christer Jemander och mamma Sylvi-Ann Jemander hade åkt ner från Linköping för att gratulera sin son.
"Nu ska jag försöka smälta allt det här", berättade Joel Jemander efter målgången igår. Pappa Christer Jemander och mamma Sylvi-Ann Jemander hade åkt ner från Linköping för att gratulera sin son.Foto: 
Foto: 

– Det här är det största som hänt i mitt liv. Det är jättestort att jag lyckades ta mig ända ner hit, säger Joel Jemander som till vardags studerar till fjälledare.

Under två års tid har han planerat rutter, bestämt logistik och sökt sponsorer för att kunna genomföra sin multiexpedition. Tanken med projektet: att ta sig genom Sverige på 100 dagar på tio olika färdsätt. Men det gick fortare än väntat och han kunde därför rulla i mål en dag tidigare.

– Det var först häromdagen som tanken slog mig att allt det här har ett slut. Jag har inte vågat tänka på Smygehuk innan, utan mitt fokus har varit på de olika delmålen.

Han har bland annat paddlat havskajak längs Höga kusten, ridit Islandshäst i Dalarna och åkt inlines utmed Västkusten. På endast två etapper har han haft sällskap av andra.

Vilken har varit den tuffaste etappen?

– Löpningen. Under nio dagar sprang jag 30 mil med lätt packning. Jag fick tryckblåsor redan första dagen så det var bara att skära upp dem på kvällen och tömma dem på var.

Vilken har varit den vackraste etappen?

– Alla etapper har haft sin tjusning. Skåne är jättevackert till exempel. Att få åka skatingskidor på fjällen ovanpå stenhård skare i soluppgång var också fantastiskt.

Även om kroppen känns lite tung nu har expeditionen gett mersmak.

– Det finns flera projekt som jag har i bakhuvudet och som jag planerar genomföra i framtiden. Men nu ska jag först ut och segla i tio dagar och skrubba däck.

Anna Thulin
Maria Ploberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.