I kommunens hjärta

"Välkommen till Trelleborgs kommun", kvittrar Valentina glatt när hon svarar i kommunens växel. Få har nog missat hennes nästan sjungande tonfall i telefon. "Jag är väldigt glad som person. Egentligen vet jag inte varför, men jag tar vara på möten med människor och trivs med mitt liv", säger hon. Möt den shoppinglystna och alltid ressugna Valentina Adzievski.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2009
En näktergal i växeln. Valentina Adzievski svarar alltid glatt när någon ringer. Bild: Tomas Nyberg
En näktergal i växeln. Valentina Adzievski svarar alltid glatt när någon ringer. Bild: Tomas NybergFoto: 

En färgglad bukett blommor står på receptionsdisken som ligger precis vid Rådhusets entré. Där passerar dagligen flera hundra tjänstemän, politiker och besökare.

Där sitter Valentina.

Hennes utseende är kanske inte så vida känt i Trelleborg och ute på Söderslätt, men märk väl hennes pigga stämma.

Tonfallet i hennes röst när hon svarar "Välkommen till Trelleborgs kommun" är melodiskt och käckt.

Hon är växelns egen näktergal. Utan överdrift. (Eller som min fågelintresserade kollega upplyser: "Hon låter mer som en rödhake", alltså som en flöjtande, kvittrande sång).

Glad är hon för det mesta, försäkrar hon. Även när hon kliver upp ur sängen - klockan halv fem - varje vardagmorgon!

- Jag är morgonpigg. Även på helgerna när jag inte jobbar. Har jag bara kommit upp ur sängen är det aldrig några problem, berättar Valentina.

Varje vardag går hon till gymmet Oasen som ligger bara ett stenkast från hemmet, en lägenhet vid Johan Kocksgatan. Tillbaka i bostaden efter ett fysiskt morgonpass väntar gröten, med banan, äggvitor, russin och honung. Och en kopp svart kaffe.

Frukosten är alltid densamma. Valentina är noggrann med valet av mat - och vad den väger. När hon kollar vikten blir kanske den icke invigde först förvånad. Men förklaringen till hennes örnkoll på vad maten väger är att hennes man, Oliver, är bodybuilder och är ute och tävlar i sporten runt om i världen, framför allt i USA.

Valentina tycker att hon har världens bästa jobb.

- Jag blir så glad av alla människor som jag får möjlighet att träffa. Det ger mig verkligen mycket att få sitta i växeln. Men det är inte bara skratt och glädje. Ibland får man trösta förtvivlade pensionärer som kommit in till Rådhuset, och ibland får man vara stöd åt någon annan, berättar hon.

Buketten som står vackert i en vas i receptionen fick Valentina helt nyligen. Ett brudpar som gifte sig borgerligt i Rådhuset gav henne den för att hon varit vittne och ansvarat för ceremonin.

Valentina är född och uppvuxen i Trelleborg och djupt rotad i stan. Hon skulle aldrig kunna tänka sig att flytta härifrån.

- Det här är mitt hem. Så är det. Men det hindrar mig inte att längta bort. Jag älskar USA! skrattar hon.

Rötterna har Valentina i Makedonien. I staden Bitola, som ligger i södra delen av landet, nära gränsen till Grekland.

Därifrån kom många arbetskraftsinvandrare till Trelleborg och till Gummifabriken i mitten av 1960-talet, och så även hennes pappa Peter och mamma Lena.

- Jag älskar att resa. Det gör jag. Och visst försöker jag åka till Makedonien när jag har möjlighet. Oftast blir det en gång om året, säger Valentina, som på flytande makedonska skriver brev och otaliga vykort till sin mormor Angelina, som bor i Bitola.

Valentina är en hejare på att shoppa. Det berättar hon med glädje i blicken när kläder kommer på tal.

Får hon lite tid över på lunchen så går hon gärna ut på stan, sneddar över Algatan, in på Valen eller till någon annan butik i stan, för att prova något nytt plagg.

Senaste inköpet gjordes bara några timmar före denna intervju: en blommig klänning i gråa toner.

- Ja, jag tycker om att handla, särskilt kläder, intygar Valentina, för dagen klädd i stilren, svart kostym med matchande rosa blus.

Fritiden ägnas en hel del åt sonen Patrique, som fyllt tio år. Han har testat på den del sporter, senast taekwondo, och ska snart prova på något nytt.

Att Valentina skulle bli receptionist och växeltelefonist var inte glasklart från första början. Som liten flicka hade hon egentligen inte några högre drömmar om karriär.

Glasklart är dock att hon alltid velat ge service, både i hemma och på jobbet.

- Jag tycker om att serva. Så är det. Min man, som jag hjälper mycket och även på jobbet. Jag vill finnas till hands och ordna allt så bra jag kan.

Efter gymnasiet gav sig Valentina iväg till USA. Till Los Angeles, där hon bättrade på sin engelska och fick jobb som receptionist. Det var i början av 1990-talet.

Tillbaka i Trelleborg, efter sin sejour i Nordamerika väntade flera receptionistjobb i näringslivet. Jobbet på Trelleborgs kommun fick hon i början av 2000-talet.

Flera kurser har hon gått genom åren, bland annat i affärsengelska och presentationsteknik i engelska.

- Återigen: jag stortrivs verkligen med mitt jobb. Alla fantastiska människor jag får träffa och tala med i telefon gör det här jobbet så attraktivt.

Det dröjer inte många minuter innan Valentina sitter vid sin plats i receptionen.

Beredd att i nästa ögonblick svara när det ringer:

- Välkommen till Trelleborgs kommun!

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.