I beredskap för det okända
Maria och Peter, deras efternamn ska inte nämnas av säkerhetsskäl, är två trelleborgare och soldater i ett skyttekompani på P7 Revingehed som ska stå berett att ingripa i en konflikthärd inom tio dagar.
För Peter, skytt på ett stridsfordon 90, blir det den första missionen. För Maria blir det tredje missionen, den här gången som stabsgruppchef. Hon har tidigare varit med i Kosovo två gånger, senaste gången för fem år sedan.
– Jag har saknat soldatlivet, kamratskapet, säger Maria. Jag trodde att det skulle bli en svår återanpassning men här är vi mer kolleger med befälen. Det gör det lättare att anpassa sig.
Hennes väg in i det militära gick via Hemvärnet innan hon bestämde sig för att göra värnplikten.
– Det fanns många frågetecken. Kommer jag att palla för det här? Innan den första missionen pratade jag med många som varit ute, berättar hon innan hon börjar söka igenom en lastbil efter vapen.
Soldaterna i IA 06 har många olika bakgrunder. Maria läste på universitetet och är nästan klar med sin fil mag.
– Jag hoppas jag ska bli klar med min magister i internationell politik under beredskapstiden, säger hon. Det är hård konkurrens om jobb och då kan det vara bra att ha erfarenhet från ett missionsområde.
Kompaniet ska stå i beredskap i väntan på att regeringen tar beslut att förbandet ska delta i en FN- eller EU-sanktionerad insats. Under tiden fortsätter utbildningen.
– Vi blir aldrig färdigutbildade utan vill komma så väl förberedda som möjligt, kunna lösa uppgiften så bra som möjligt, säger hon. Maria har tidigare erfarenhet av att vara kvinna i den, fortfarande, mansdominerade soldatvärlden men har den här gången inte känt att hon behandlats annorlunda än andra soldater.
– Jag har ju haft befäl tidigare som haft svårt med kvinnor, säger hon. Men här känner jag inte att jag behöver försvara mig som kvinna.
Peter ingår i en annan grupp som får sin första grundläggande utbildning i hur och var man söker genom ett hus där man misstänker att vapen kan finnas gömda. Det finns vissa rutiner att följa. Stolar vänds upp och ner, köksskåp söks genom, madrasser känns igenom, ventiler undersöks.
De sista dagarna av utbildningstiden har de lärt sig söka efter vapen och ammunition.
De ska veta var man kan gömma vapen i ett hus eller i en bil och vilka risker som kan finnas. Det finns många fler gömställen än man kan tänka sig från början så det gäller att försöka tänka som en "terrorist". Risken att gömstället är försåtminerat måste alltid finnas med i tankarna. – Jag måste tänka efter hur jag hade gömt något i det här huset, berättar han.
Det är två år sedan han muckade från värnplikten och han har jobbat som elektriker sedan dess.
– Jag har varit mycket sugen på en mission tidigare, men den här gången hade jag flera kamrater som skulle söka, säger Peter. Jag ville ha livserfarenhet och se mig omkring. Nu trivs jag jättebra och är glad att jag vågade.
Han har fast jobb men pratade genom att han ville delta i IA 06 med sin chef. Chefen förstod Peters situation och gav honom tjänstledigt så Peter behövde inte fundera på att säga upp sig.
Peter bor på Camp Gripen, en nybyggd camp med baracker på Revingehed. Gamla underofficersmässen har rustats upp och ska bli IA 06: s samlingsplats så länge de befinner sig på Revinge. Under beredskapsperioden kommer soldaterna också att studera.
I samarbete med Lunds universitet har ett antal kurser skräddarsytts, från stabsengelska över konflikthantering till kunskaper om andra kulturer. Kurserna måste kunna avbrytas för en insats och tas upp igen när förbandet kommer tillbaka.
– Allt måste bli rätt, säger Peter. Man vill ju inte göra bort sig och skaffa sig ovänner bara för att vi inte vet hur man ska uppföra sig. Det blir spännande att plugga men inte veta var vi är nästa vecka. Jag känner mig förberedd.
Christer Hansson
0410-545 42
christer.hansson@allehandasyd.se