Annons

I bedragarens spår

I nästan tio år skördade storbedragaren Torgny Jönsson från Trelleborg hundratals offer i sin ursinniga jakt på pengar – flera av dem idag ekonomiskt utblottade och försatta i personlig konkurs. I höstas dömdes han till sju års fängelse i hovrätten i Malmö för grovt bedrägeri.
I ett exklusivt reportage berättar TA om den charmige entreprenören som blev “maffians bankir”, och hur han lyckades lura hundratals privatpersoner och företagare på mer än 120 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Full fart genom Malmös eftermiddagsrusning. ”Dunk, dunk, dunk”. Hjärtat slog ursinnigt i bröstkorgen. Under flera sömnlösa nätter hade Lars-Göran Göransson vridit sig i ångest och oroat sig för sin nyvunna väns liv. Nu gällde det att leverera ytterligare ett par hundra tusen innan det var för sent. Kanske skulle detta innebära slutet för den utdragna mardrömmen. Kanske skulle han kunna återgå till sitt vanliga liv som framgångsrik företagare och entreprenör. Men det var inte längre bara Torgnys huvud som hade ett pris i den undre världen. Även hans sambo och deras gemensamma barns liv stod på spel. Nu är goda råd dyra, tänkte Lars-Göran medan han slalomkörde mellan bilarna på väg till Frihamnen i Malmö.

Väl framme vid parkeringsplatsen de kommit överens om, parkerade Lars-Göran bredvid Torgnys bil och hoppade in på passagerarsidan. Torgny satt som förstenad vid ratten. Han var blek, skakade och grät. Med fumliga fingrar langade han fram sin mobiltelefon och visade dagens sms-skörd från den undre världen. “Nu är det klippt. Nu finns det ingen väg ut längre”, sade Torgny med darrig stämma. Lars-Göran var chockad av allvaret men satt kvar i bilen en lång stund och tröstade sin panikslagne vän. Vad är ett par hundra tusen i jämförelse med en människas liv, tänkte han stolt och betalade Torgny Jönsson ytterligare en stor summa pengar.

Annons

– Hade du sett dig omkring så hade du säkert sett en bil som studsade, säger en polis till Lars-Göran ett par år senare när han slutligen väljer att berätta om hur han lurats av Sveriges mest ökände bedragare.

– Hur menar du då, frågade Lars-Göran förbryllat den leende polisen.

– Därför att i den satt antagligen hans kumpaner och gapskrattade åt dig och hur lättlurad du var. Det är nämligen så han arbetar.

Björn Torgny Jönsson föddes 1963 och växte upp i en villa tillsammans med sin syster och föräldrarna i Skegrie utanför Trelleborg. 1979 var han 16 år gammal och läste första året på samhällsvetenskapliga linjen vid Söderslättsgymnasiets i Trelleborg.

I aulan hade 60 gymnasieelever och lärare samlats för att höra tidningen Arbetets grävande journalist Göran Skytte tala om undersökande journalistik och ekonomisk brottslighet. Gästtalaren var vid tiden en välkänd reporter med flera stora avslöjanden bakom sig. Spänningen var därför stor när han redovisade hur skalbolag blir till och hur ekobrottslingar systematiskt lurade till sig skattepengar på såväl moralisk som juridiskt tveksam väg.

– Det värsta vi lärare vet är att det ska bli knäpptyst när gästtalaren öppnar för frågor. Jag tänkte: Hoppas bara att det inte blir så den här gången, säger Gudrun Milekic, som var klassföreståndare för SP1B och som bjudit in Göran Skytte för att tala.

Men den här gången hade hon inget att frukta. För just den här föreläsningen var intresset i gymnasiets aula på topp. Åtminstone för en blond pojke med rufsigt hår, som bänkat sig uppe på en av balkongerna. Med blåa tindrande ögon hängde Torgny Jönsson ut över räcket på balkongen och tog varje chans att avbryta den grävande reportern. Han ville veta allt om den ekonomiska brottsligheten – vart gränserna mellan vad som var lagligt och olagligt gick, och vilka konsekvenser avancerad skatteplanering kunde få, minns Gudrun Milekic.

– Vid det tillfället var jag väldigt stolt över honom, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar skämtsamt säga att det var jag som fick in honom på den här banan. Men att det skulle gå som det gick, det trodde jag aldrig.

Som tonåring var Torgny populär bland vännerna i hemstaden och blev tidigt känd för att alltid ha många järn i elden. Han engagerade sig i såväl elevrådet som i dramagrupper utanför skoltid. Och redan i gymnasiet gjorde han lönsamma affärer på att anordna skoldanser och sälja studentmössor till Söderslättsgymnasiets elever. I slutet av tonåren var han redan en erkänd festfixare och entreprenör som förutspåddes gå långt.

Annons

”21-årige Torgny Jönsson , ledamot i Trelleborgs fritidsnämnd, gjorde på torsdagen tillsammans med sin kamrat från Skanör sitt livs köp”. Så inleddes en artikel i Trelleborgs Allehanda i maj 1984 där det meddelades att den unge fritidspolitikern hade köpt nöjesplatsen Lövstalund på Österlen, en av entreprenörens många investeringar de kommande åren.

– Han var en fantastisk kille med mycket potential – charmig, utåtriktad och alltid med glimten i ögat, berättar Lars-Olof Flink, moderat politiker i Trelleborg, vars krog Bunnies Torgny Jönsson och hans klubb Life Lovers, hyrde in sig på i början av 1980-talet.

– Torgny var en människa man gillade, han hade förutsättningar att nå absoluta toppen av samhällsskiktet. Men han hade otur att träffa fel människor, annars hade han kunnat gå väldigt långt. Det är trist att det har blivit som det har blivit, säger Lars-Olof Flink.

Fyra år efter köpet av Lövstalund promenerade 25-årige Jönsson in på Tomelilla sparbank och lyckades få med sig ett miljonlån, mot att hans bolag tog över skulderna i en konkurshotad fabrik. En affär som kom att bli ett vägskäl för den unge entreprenören. Från att tidigare ha sysslat med nattklubbsbolag och andra småskaliga affärer, handlade den före detta elevrådskassören nu med skalbolag. Skulden till banken växte snabbt till mer än 15 miljoner kronor. För att han skulle kunna tjäna ihop skulden, lånade banken ut ytterligare pengar till Torgny Jönsson. Men han hade inga planer att betala tillbaka pengarna utan fortsatte istället att dupera bankpersonalen, som fortsatte att betala ut pengarna. I slutändan skuldbelades banken med närmare 90 miljoner kronor och tvingades i konkurs. Bedrägeri, hävdade tingsrätten och dömde Torgny Jönsson till tre och ett halvt års fängelse.

– Jag blev inte ett dugg förvånad när jag fick höra talas om Tomelilla sparbank. Han är en smart kille och när det handlar om så stora pengar är det tillfället som gör tjuven, berättar Peter Kronström, nöjesprofil i Trelleborg, som under sent 1970-tal umgicks i samma kompisgäng som Torgny Jönsson.

– Vi var aldrig nära vänner men umgicks i samma festgäng och gick i gymnasiet ihop. Torgny lärde mig och övriga gänget att dansa tryckare. Och han trycker fortfarande folk, fast idag på pengar, säger han och skrattar.

Torgnys värld är en tillvaro kantad av överdåd och rikedom. Åtminstone är det bilden han förmedlar till sina tilltänkta offer. Vanligtvis är det löften om rikedom som lockar offren till att investera. Genom en vän eller i vissa fall i direkt kontakt med offret, erbjuder Jönsson möjligheten till att göra ens livs affär. Det enda som krävs är att man investerar en mindre summa i en till synes säker affär, sen ska utdelningen bli enorm. Tillsammans med kumpaner i England och Schweiz regisserar han gång på gång avancerade skådespel för att lura sina offer. Ofta handlar det om flera hundra procents avkastning, vilket enligt flera av de drabbade känns omöjligt att motstå. I de flesta fall får offret utdelning för sin investering och därmed blir vägen till nästa, ännu större insats given. ”Det ska inte stickas under stol med att vi alla var giriga. Vi ville ju alla göra en bra affär”, berättar en man i Skåne som lurades av bedragaren.

En annan viktig komponent i Torgny Jönssons framgångar är att bygga upp en nära och stark relation med offret. En vänskap så innerlig att de mest luttrade affärsmännen luras att betala stora summor för att ro hem de utlovade affärerna. Eller som i Lars-Göran Göranssons fall, rädda sin vän från en säker död.

Affärerna skötte Torgny oftast från hotellrum runt om i Europa och Sverige där han maniskt arbetade i 16-20 timmar i sträck. ”Vissa perioder var han enormt flitig på att snacka i telefon”, minns en av poliserna som berättar att man var tvungna att kalla in extra manskap för att dygnet runt bevaka hans 8-10 mobiltelefoner. Från att ena stunden tjafsa med personer i den undre världen som pressade honom på pengar, kunde Torgny pendla till att vänligt och inställsamt övertyga folk om att investera i hans affärer. I ett samtal övertygade han ett av offren att inte ta livet av sig i sviterna av hans och faderns dåliga affärer, bara för att locka honom till ytterligare investeringar.

I ett annat samtal skrattade Torgny och en av hans kumpaner åt ett av sina offer, en man i 70-årsåldern, och påpekade hur lättlurad denne var efter att han överfört en större summa till Jönsson. Mannen som lovades flera hundra procents avkastning på sina affärer, betalade Torgny Jönsson cirka 25 miljoner kronor genom åren. Han försattes sedermera i personlig konkurs.

Annons

– Torgny är en fenomenal skådespelare. Han har en förmåga att skifta sitt sätt att tala med människor, att anpassa sig efter den han pratar med just då. I mitt fall kunde han ta fram bilder på sin familj och sin son, och eftersom jag själv är familjefar så gick det hem. Under tiden vi umgicks påstod han även att han hade gallstensproblem och kunde vid något tillfälle rulla sig i smärtor, skrika och gråta framför mig. Och antalet gånger han ringt mig och hotat om att ta livet av sig, dem ska vi inte prata om. Allt är ett skådespel, berättar Lars-Göran Göransson.

Lars-Göran Göransson träffade Torgny Jönsson för första gången i början av 2000-talet. Han hade sedan 1980-talet drivit butikskedjan Skopunkten, men sysslade sedan ett par år tillbaka i huvudsak med fastighetsaffärer. Verksamheten drev han från ett kontor i centrala Malmö. Där fanns även Torgny Jönsson. De två hade mycket gemensamt och blev snart goda vänner. Torgny, som alltid hade en massa affärer på gång, bjöd en dag in Lars-Göran att investera i en bombsäker affär.

– Han kunde visa hemsidor, intyg från jurister, bankmän. Rubbet. Det fanns ingen anledning att tveka då, berättar Lars-Göran.

Men 2003 satte ekobrottsmyndigheten käppar i hjulet för de påstådda affärerna. Lars-Göran och 46 andra personer som även de kommit i kontakt med Jönsson, kallades att vittna i tingsrätten. Åklagaren Lars Olson menade att affärerna var bluff och att de var offer för ett utstuderat bedrägeri.

“Ett missförstånd”, hävdade de målsägande som samtliga bedyrade vännens oskuld och krävde att han skulle försättas på fri fot så att miljonaffärerna kunde gå i lås, för att på så sätt rädda sina egna sargade ekonomier och relationer.

Den gången misslyckades åklagaren att få Jönsson dömd för flera punkter för grovt bedrägeri. Istället fick han 18 månaders fängelse för bara en av åtalspunkterna samt för urkundsförfalskning. Ett strängt straff i förhållande till brottet, men ingenting i jämförelse med vad han egentligen förtjänade, menar Lars-Göran.

Det var först när Lars-Göran kontaktades av en torped i den undre världen – på jakt efter att driva in Torgnys skulder – som det gick upp för honom att han hade blivit lurad.

Torpeden berättade i detalj hur Lars-Göran hade blivit lurad att ge upp sin förmögenhet till bedragaren. Historien överensstämde med den polisen försökt övertyga honom om en längre tid och slutligen trillade poletten ner, berättar han.

– Jag kände mig som världens största idiot när det gick upp för mig att jag hade blivit lurad. Dels sved den ekonomiska förlusten, men pengar i alla ära, värst var skammen över att ha blivit lurad, säger han.

Försommar i Malmö 2009 . Åhörare och målsägande strömmade genom portarna till Malmö tingsrätts säkerhetssal. Från den mexikanska restaurangen mitt emot spred sig den kvalmiga doften av kökets diskmaskin och stekos.

Annons

Inne i säkerhetssalen, runt de nötta borden i fanér, skruvade juristerna och lagmännen på sig i sommarvärmen. Vid salens kortsida satt den pensionerade lagmannen Göran Staafgård, domare i målet. Vid åhörarbordet satt vice chefåklagare Lars Olson och kammaråklagare Martin Bresman. På andra sidan satt Torgny Jönsson och hans försvarare. Framför sig hade Torgny en stor hög med papper. Flera tusen sidor förundersökning, nedklottrade med anmärkningar och noter.

Några månader tidigare hade polisen och åklagarna slutligen samlat ihop tillräckligt med material för att väcka åtal mot Torgny Jönsson, eller ”maffians bankir”, som han kommit att kallas i medierna. Vice chefåklagare Lars Olson och kammaråklagare Martin Bresman hade arbetat fram en cirka 4 000 sidor tung förundersökning, uppbyggd på närmare 55 000 avlyssnade telefonsamtal, mejlkonversationer, samt de tolv målsägandes vittnesmål. De samlade i tingsrätten hade en lång rättegång framför sig. Den här gången fick ingenting gå fel.

På andra sidan plexiglaset i rättssalen satt en handfull män i övre medelåldern, tålmodigt väntande på att domen mot bedragaren skulle falla. De kommande dagarna fick både de och de andra åhörarna i salen höra polisens hemliga avlyssningar där Torgny Jönsson mjölkade männen på pengar. Med allvarliga ansiktsuttryck betraktade de sin antagonist varje min.

Den varma försommaren i tingsrätten 2009 blev en utdragen kamp mellan åklagare och försvar. Fast den här gången var bevisbördan mot Torgny Jönsson tillräckligt övertygande för att han skulle dömas till sex års fängelse för grovt bedrägeri. Torgny överklagade straffet till hovrätten och anmälde de båda poliserna på ekobrottsmyndigheten som lett utredningen, samt båda åklagarna, för grovt tjänstefel. Enligt Torgny hade utredningen inte bedrivits på ett objektivt sätt. Ett svagt argument menade polisledningen som valde att lägga ner den internutredning man inlett. Då väckte Torgny istället enskilt åtal mot tjänstemännen.

Hösten 2009 valde hovrätten att gå på tingsrättens linje och skärpte straffet till sju års fängelse för grovt bedrägeri.

Det har idag gått nästan tio år sedan Lars-Göran Göransson för första gången kom i kontakt med Torgny Jönsson. Efter att han under flera år kämpat med att få ordning på sin personliga ekonomi, driver han i dag lågprisvaruhuset Price Off tillsammans med en annan av Torgnys offer. Men vägen tillbaka har varit lång. Och som evigt minne från de turbulenta åren i början av 2000-talet lider han i dag av ett dåligt hjärta och typ 1 diabetes. Men inget ont utan något gott, menar han själv. Likt Lars-Göran Göransson och hans affärspartner har flera av Torgny Jönssons offer funnit varandra genom sin gemensamma kamp mot bedragaren som lurade dem. Även om alla fortfarande inte har släppt hoppet om att få utdelning för sina investeringar.

– Vi har ju något hemskt som sammanbinder oss. Även om livet har gått vidare för de flesta av oss. Sen finns det kanske vissa som fortfarande inte riktigt har släppt taget, som väntar på att Torgny ska bli fri och att de ska få tillbaka pengarna.

– Det är tragiskt, suckar han.

Ni andra då. Har ni kommit över de ekonomiska förlusterna, och sveket?

– Vi kan ju säga så här: Även om vi alla har förlorat stora summor så finns det dem av oss som är beredda att lägga ännu lite till för att få reda på vart pengarna tog vägen. Är det verkligen så att någon i den undre världen har kasserat in pengarna, eller har han bara gömt dem utomlands någonstans? Vad var det egentligen som drev honom? Det är sådana frågor vi ställer oss.

Annons

Sedan domen föll i höstas sitter Torgny Jönsson idag häktad i Göteborg i väntan på att straffet mot honom ska vinna laga kraft. Men enligt Jonas Carlsson, Torgnys advokat, har de inte gett upp striden. De hävdar bestämt att polis och åklagare har begått allvarliga fel och har därför överklagat domen till Högsta domstolen och till Europadomstolen om de inte skulle få prövningstillstånd.

Vad har du att säga till dem som kommer i kontakt med Torgny Jönsson i framtiden?

– Spring, säger Lars-Göran Göransson och skrattar ironiskt.

– Lita inte på ditt eget omdöme. Torgny är världsmästare på att dupera människor och har ingen empati överhuvudtaget. Han skiter i dig.

Fotnot: TA har utan framgång försökt få kontakt med Torgny Jönsson.

Johan Silfversten Bergman
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons