Hyrsköterskor möjlighet för Trelleborgs lasarett

Det blev inget politiskt beslut om bemanningsföretag på Trelleborgs lasarett när Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträde på måndagen. Sjukhuschef Fredrik Fexners skrivelse överlämnades i stället till sjukvårdsledningen.
Trelleborg • Publicerad 23 juni 2003

- Hur det ska hanteras är upp till Fredrik Fexner, säger Per-Olof Olofsson, ordförande i sydvästra distriktsnämnden och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden. Inom budget har han möjlighet till en oerhört restriktiv användning av bemanningsföretag. Alla andra alternativ måste prövas först. För två veckor sedan slog Sjukhuschefen larm till hälso- och sjukvårdsnämnden. Utan bemanningsföretag på lasarettet i höst skulle 42 vårdplatser få stängas. Antalet fast anställda sjuksköterskor räcker inte till fler. För att kunna öppna alla 118 vårdplatserna igen efter semestern skulle 15 sjuksköterskor behöva rekryteras. Det visade sig orealistiskt. Då ändrades målet till 12 sjuksköterskor som skulle räcka till 94 platser. Men inte heller det målet verkar möjligt att nå. Region Skåne har tidigare fattat beslut om att bemanningsföretag inte ska användas. Allt för att klara av den katastrofala ekonomiska situationen. Miniminivån för att kunna hålla nivån på den medicinska akuten i Trelleborg ligger på just 94 vårdplatser. Genom att använda bemanningsföretag på helger och nätter skulle det gå att få samma effekt som med ett större antal fast anställda sjuksköterskor. Då skulle det bli möjligt att hålla 106 platser öppna. I sin skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden begär Fredrik Fexner att få använda bemanningsföretag restriktivt. Av de två målen, att hålla budgeten och inte använda bemanningsföretag har uppenbarligen budgetkontrollen företräde.

Christer Hansson christer.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.