Annons

Hyror höjs på äldreboende

Hyrorna i Trelleborgs kommuns särskilda boende ska höjas. Bakgrunden är att hyrorna legat stilla sedan 1997 och att kommunens kostnader nu är betydligt högre än vad man får in på hyrorna.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2004

Hyran höjs från 1090 kronor per kvadratmeter och år till 1271 kronor. Dessutom tillkommer 500 kronor per månad för allmänna utrymmen. För att hyreshöjningen inte ska slå hårt mot den enskilde sker höjningen på tre år, så att hälften av höjningen genomförs i år och en fjärdedel av höjningen under vardera 2005 och 2006. Under 2005 och 2006 kan hyran dock höjas ännu mer, på grund av allmänna hyreshöjningar. För den enskilde höjs hyran i år med maximalt 283 kronor per månad. Det finns ett tak på 4 500 kronor per månad och ingen behöver betala mer än så i hyra. Den som redan betalar 4 500 får ingen höjning. Den som har låg pension och förmögenhet får också upp till 91 procent av hyreskostnaden i bostadsbidrag. För kommunen innebär hyreshöjningen att intäkterna ökar med 1,5 miljoner kronor år 2006 när hela höjningen är genomförd. Det innebär att kommunens självkostnad för boendena är täckta.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons