Annons

Hyresskuld på nära en miljon kronor

Horizont har gått dåligt en längre tid och när bolaget nu har försatts i konkurs uppgår skulderna till nästan två miljoner. Hälften består av obetalda hyror.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2013
Bolaget ADK Restaurang AB, som drivit hotell och restaurang i Ångkvarnen, lämnar efter sig skulder på nära två miljoner kronor när de nu har gått i konkurs.
Bolaget ADK Restaurang AB, som drivit hotell och restaurang i Ångkvarnen, lämnar efter sig skulder på nära två miljoner kronor när de nu har gått i konkurs.Foto: Foto: Clas Nyberg
Foto: 

Efter ett edgångssammanträde i Stockholms tingsrätt tidigare i veckan står det klart att ADK Restaurang AB, där trelleborgaren Andreas Schiano var vd, försätts i konkurs.

– Jag har inte hunnit titta på allting ännu men som jag har förstått har det gått dåligt en längre tid. Bolaget har inte varit vinstgivande, säger konkursförvaltare Erik Strömqvist.

Annons

Hur lång tid handlar det om?

– Som jag har uppfattat det när jag pratat med Andreas Schiano handlar det om mer än ett år.

Trelleborgs Hamn AB, som äger fastigheten, har tidigare haft överseende med att bolaget varit sent med hyran, den har alltid betalts till sist. Men efter årsskiftet märkte hyresvärden att det var annorlunda den här gången. Delar av kontraktet, som rätten att använda Malmrossalen, hade sagts upp redan hösten 2012 och hela hyreskontraktet sades upp under våren.

– Vi har sedan haft en överenskommelse eftersom det var viktigt för oss att hotellet och restaurangen hölls igång tills vi hittade en ny hyresgäst. De har suttit i princip hyresfritt, och i gengäld drivit verksamheten vidare, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs Hamn AB.

När ADK Restaurang AB gjorde en egen ansökan om konkurs den 5 juli uppgick hyresskulden till drygt 960 000 kronor. Bolaget lämnade lokalerna i Ångkvarnen fem dagar tidigare.

Tommy Halén understryker att Hamnbolaget och Horizont har skilts som vänner.

– Vi är ödmjuka och tycker synd om dem, säger han.

Personalen på företaget ska, liksom hyresvärden, ha varit informerad om att företaget gick dåligt. Däremot blev de inte uppsagda innan konkursansökan skickades in.

– Det var lite brister i den formella hanteringen, men de som inte var uppsagda innan har jag sagt upp i efterhand, säger Erik Strömqvist.

Skulden för obetalda löner är på 320 000 kronor.

Annons

Den nya hyresgästen, Lars Lundqvist, var en av fem spekulanter som hade kontakt med Trelleborgs Hamn AB. Han hoppas snart kunna öppna för lunch- och middagsservering.

Det finns ingen oro över att ha en hyresgäst i restaurangbranschen?

– Nej, men det ställer större krav på oss. Vi kommer att vara mer uppmärksamma framöver, säger Tommy Halén.

TA har utan framgång sökt Andreas Schiano för en kommentar.

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons