Annons

Hyresgästerna fick duscha i köksvasken

Familjen Johansson tvingas tvätta sig i köksvasken när badrummet renoveras under två veckor. Familjen har bett om en tillfällig dusch, men hyresvärden Trelleborgshem menar att det räcker med köksvasken.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2007
Familjen har blivit hänvisad till köksvasken under tiden deras badrum renoveras.
Familjen har blivit hänvisad till köksvasken under tiden deras badrum renoveras.Foto: 
Familjen Johanssons badrum renoveras på grund av en fuktskada. I två veckor är familjen utan dusch och handfat. De får tvätta sig i köksvasken. bild: Claes Nyberg
Familjen Johanssons badrum renoveras på grund av en fuktskada. I två veckor är familjen utan dusch och handfat. De får tvätta sig i köksvasken. bild: Claes NybergFoto: 

- Det fanns en fuktskada i lägenheten redan när vi flyttade in under förra vintern, säger Anders Johansson.

Han delar lägenheten på Syster Jennys väg med sin mamma och yngre bror. Familjen anmälde fuktskadan till Trellborgshem, men utan resultat. Efter några månader vände familjen sig till kommunens miljöinspektör, som konstaterade att det fanns fukt i badrummet. Då gick Trelleborgshem med på en renovering. Men när badkar och handfat monterats ner stod familjen Johansson utan dusch.

Annons

- Jag ringde till Trellborgshem, och de hänvisade oss till att duscha i vasken, för så gjorde man på 1940-talet, säger Anders Johansson.

Familjen har även blivit hänvisad till kommunensbadhus.

- Men det är omöjligt att hinna till badhuset och vara i skolan i tid. Min mamma börjar arbeta klockan sju på morgonen, säger Anders Johansson.

Familjen kommer att ansöka om hyresreducering, men menar att de inte vill ha pengar, utan en tillfällig dusch i närheten av sin bostad.

- Jag kräver ingen lyx, de kan väl koppla in en enkel dusch i tvättstugan där det finns avlopp. Grannarnas badrum håller också på att renoveras, så de behöver också en dusch, säger han. - Det här är ett kapitel som en så stor fastighetsägare borde kunna lösa, säger Lilian Flygare-Ivarsson som är miljöinspektör på Trelleborgs kommun.

Hon påpekar att det finns mobila duschar som kan kopplas in.

Trelleborgshem är inte juridiskt skyldiga att ordna en ny dusch.

- Men de har en moralisk skyldighet, säger Paul Hult, jurist på Hyresgästföreningen i Södra Skåne.

- Sen är det klädsamt att tillmötesgå sina hyresgäster. De är ju kunder, säger Paul Hult.

Kent Jönsson är vd för Trelleborgshem. Han känner inte till fallet, men tycker att det låter mycket märkligt.

Annons

- Det måste ha blivit någon form av missförstånd. Vi erbjuder normalt duschmöjligheter någon annanstans, kanske i en närliggande fastighet, säger Kent Jönsson.

Han anser inte att köksvasken kan ersätta en dusch.

Malin Sjöberg

Fotnot. Familjen Johansson heter egentligen något annat.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons