Annons

Hyresgäst drabbades av legionärssjuka

En av Trelleborgshems hyresgäster på Malörten i Trelleborg har drabbats av legionärssjukan. Orsaken till insjuknandet är att duschvattnet i hennes lägenhet inte höll tillräckligt hög temperatur.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2004

Det fick till följd att det bildades bakterier i vattnet, enligt miljökontorets och Smittskyddsinstitutets prover. Mätningar visar att vattnet i badrummet var 37,8 grader. Temperaturen ska vara omkring 55 för att undvika bakterier. Det inträffade har har lett till att kvinnan som drabbades har hostat blod, haft ont i ena lungsidan och dessutom känt smärta runt bröstkorgen. - Jag har besökt hyresgästen på sjukhus och vi ser allvarligt på det här. Vi har engagerat en av våra förhandlare, Margareta Jönsson, som ska försöka få hyresvärden Trelleborgshem att betala ersättning, säger Karin Wittsell på Hyresgästföreningen i Skåne. Hon berättar att det just nu förs samtal mellan Hyresgästföreningen och Trelleborgshem. - Det minsta man kan begära i ett sådant här fall är att hyresgästen som farit illa inte behöver betala hyran under den period som hon varit sjuk, säger Karin Wittsell. Sedan januari har hyresgästen vistats på sjukhus under långa perioder. I stort sett har hon varit sjuk sedan i januari. Och vid flera tillfällen har hon legat på MAS, bland annat två veckor på en av sjukhusets intensivvårdsavdelningar. Efter cirka två månaders vistelse på MAS fick hyresgästen komma hem från sjukhuset. Men sedan hon varit hemma i två veckor insjuknade hon på nytt. Först hamnade hon på sjukhuset i Ystad och återigen på MAS. Nu har hon kommit hem igen och erbjuds en annan lägenhet i ett annat område av Trelleborgshem. ffade i Philadelphia i USA 1976, då ett stort antal äldre män drabbades av lunginflammation och hög feber, enligt Nationalencyklopedin. Under senare år har det även konstaterats att det inte bara är äldre människor som har lättare att drabbas av sjukdomen. Personer med svagt immunförsvar är också i riskzonen. Boverket uppger att minst 500 personer insjuknar i legionärssjukan årligen.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons