Annons

Hyllad robot för försörjningsstöd kan vara olaglig

Metoden beskrivs som unik och har fått nyfikna blickar från hela landet på sig. Men att låta en robot fatta beslut om försörjningsstöd kan bryta mot lagen.
Trelleborg • Publicerad 23 september 2018
I maj 2017 fick Trelleborgs kommun utmärkelsen Guldlänken för sitt arbete med att digitalisera processen med utbetalning av försörjningsstöd.
I maj 2017 fick Trelleborgs kommun utmärkelsen Guldlänken för sitt arbete med att digitalisera processen med utbetalning av försörjningsstöd.

Uppmärksamheten har varit stor och studiebesöken många sedan Trelleborgs kommun våren 2017 började automatisera processen kring besluten om försörjningsstöd. Den som ansöker gör det digitalt och sedan görs uträkningen, bedömningen och besluten av en robot.

Tanken är att den automatiserade processen kring försörjningsstödet ska göra att resurser frigörs som kan användas på andra sätt i verksamheten. Men nu ifrågasätts metoden av SKL, Sveriges kommuner och landsting. SKL har genom att studera kommunallagen, förvaltningslagen och dataskyddsförordningen kommit fram till att det kan strida mot lagen att låta roboten fatta själva besluten om försörjningsstöden. Enligt SKL:s jurist kan en robot hjälpa till under bedömningsprocessen men en fysisk person måste fatta det slutgiltiga beslutet.

Annons

”En slutsats är att en nämnd inte kan delegera beslutanderätten till ett helt automatiserat förfarande, där maskinen eller beslutsroboten fattar beslutet. Däremot kan det finnas ett automatiserat beslutsstöd innan själva beslutet” skriver SKL på sin hemsida.

Vesna Jovic, vd på SKL, uttalar på hemsidan att man välkomnar digitalisering för att kunna möta välfärdens olika utmaningar på bästa sätt. Samtidigt menar hon att man måste vara försiktig.

– Digitaliseringen av olika välfärdstjänster innebär stora möjligheter. Det är samtidigt viktigt att utvecklingen sker med respekt för den enskilde och rådande regelverk, säger hon.

På Trelleborgs kommun ska man nu undersöka saken närmare. Arbetsmarknadsnämnden har gett förvaltningschefen Zara Göransson Tosic i uppdrag att utreda möjligheten att fortsätta arbetet med automatiseringen av beslutsfattandet. Och det finns i nuläget inga planer på att avbryta.

– Vi vill fortsätta vårt arbete, vi vill inte att det ska avstanna. Därför bad jag också att få ett uppdrag från nämnden att utreda ifall man kan tolka lagstiftningen på ett annat sätt än vad SKL valt att göra. Än så länge så kör vi på och försöker hitta lagstöd för det, säger Zara Göransson Tosic som inte är alltför nedslagen av SKL:s besked.

– Vi var först i landet med det här, och är man först så innebär det också att man väcker diskussion och debatt, säger hon.

Mellan 70 och 80 procent av dem som söker försörjningsstöd gör det digitalt. Av dessa fattar roboten beslut i ungefär en tredjedel av fallen.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons