Huttrande runda för konstälskare

Konstrundan blev extra kall i år. Men besökarna hittade fram ändå och kunde njuta av målningar, keramik, smycken och drömlika installationer.
Trelleborg • Publicerad 30 mars 2013
Dorothea Lindholm och Monika Nilsson missar aldrig Köpmansmagasinet under konstrundan. I år är lokalen lite extra kylig.
Dorothea Lindholm och Monika Nilsson missar aldrig Köpmansmagasinet under konstrundan. I år är lokalen lite extra kylig.Foto: Tomas Nyberg
Sylvette D Wikström ställer ut i sin ateljé i ett litet hus på Jordberga. Hon skyltar flitigt och får på det sättet många besökare som kan beundra hennes färgglädje.
Sylvette D Wikström ställer ut i sin ateljé i ett litet hus på Jordberga. Hon skyltar flitigt och får på det sättet många besökare som kan beundra hennes färgglädje.Foto: Tomas Nyberg
Det finns även smycken på konstrundan. Denna har skapats av Maria Thorlund.
Det finns även smycken på konstrundan. Denna har skapats av Maria Thorlund.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

På Köpmansmagasinet surrar en värmefläkt och det luktar gasol. Ute singlar snön sakta ner och det råa vintervädret trycker in genom alla fönster. Genom dem väller ljuset in och vilar på tavlorna som ställs ut.

- Jag hittade en gammal päls. Den passar bra nu, säger Carin Junert som ställer ut för första gången under konstrundan.

Hon har bott mycket utomlands och sedan hon flyttade till Falsterbo har hon inte känt sig mogen att ställa ut förrän nu.

En meter ifrån henne står Dorothea Lindholm och Monika Nilsson. De har åkt från Höllviken och Malmö för att beundra konst.

- Det här är ju den vackraste lokalen på hela konstrundan. Hit åker vi alltid, säger Monika Nilsson.

Brukar ni handla konst också?

- Nej, vi tittar nog bara, säger Dorothea Lindholm.

Men andra besökare köper nog desto mer. I allafall om man får tro konstnärerna Christel Andersson från Trelleborg och Britt Löwgren från Alstad.

- Vi har ställt ut här flera gånger och brukar få mycket sålt, säger Christel Andersson.

På Jordberga tänker man lite annorlunda. Där handlar det mer om upplevelsen än om att sälja konst, bara några verk är till salu. I Herrskapsstallet finns en mängd spännande installationer. Bland annat en vinge i trä som besökarna själva kan veckla ut. Sofia Ellebrand, som åkt ända från Stockholm, provar vingarna. Thale Vangen heter konstnären.

- Kanske kan man inte ha den hemma. Men den är häftig, säger hon.

På utställningen finns en rad drömlika konstverk. I ett hörn står en säng med en film som spelas upp på huvudgaveln. Filmen föreställer en kanin som bor i en skog.

- När man sover så drömmer man om kaninen som har en lugn tillvaro. Jag tycker det ser mysigt ut, säger Catherine von Arnold som arrangerar Jordberga konstexpo.

Lisa Kron
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.