Annons

Husvagnsturisterna väller in i Trelleborg

Man ska tydligen ha husvagn. Husvagnsresenärerna i Trelleborgs hamn ökade med 75,6 procent under det första halvåret, jämfört med samma period i fjor. Utökad marknadsföring i Sverige och höjda koldioxidskatter i Tyskland kan vara anledningar till ökningen.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2013
Doris och Gerd Lemmermann från Buxtehuole i Tyskland är på husvagnssemester i Sverige. På Dalabadet i Trelleborg spenderar de ett par nätter innan de tar färjan hem igen.
Doris och Gerd Lemmermann från Buxtehuole i Tyskland är på husvagnssemester i Sverige. På Dalabadet i Trelleborg spenderar de ett par nätter innan de tar färjan hem igen.Foto: ANNA WAHLGREN
Foto: 

Så många som 5 781 husvagnar har tagit färjan via Trelleborgs hamn hittills i år. Husvagnscampande resenärer ökar lavinartat enligt hamnens halvårsstatistik. Förändrad marknadsföring från rederierna är hamnens förklaring till den kraftiga ökningen.

På TT-line bekräftar man hamnens siffror. De har också sett en ökning av husvagnsturister.

Annons

– På svensk marknad har vi haft kampanjer med marknadsföring för just den här kategorin. Men på den tyska sidan har vi inte gjort något annorlunda det senaste året. Så om det ökar från kontinenten till Sverige kan jag inte svara på varför, säger Tony Hansson på TT-line.

På Dalabadets camping står familjen Waller från Schweiz med sin husvagn. Familjen, som består av Manuela och Raphael med barnen Viktoria och Nathan, är i Sverige för första gången. De tog färjan till Göteborg och besökte sedan Eksjö, Vimmerby och Astrid Lindgrens värld för att sedan avsluta i Trelleborg en vecka innan avfärd till Travemünde.

– Vi älskar Sverige, det är ett vackert land, säger Manuela Waller.

I två och ett halvt år har de haft husvagn och trivs mycket bra med det sättet att semestra på. Innan hade de en liten buss men den blev till slut för liten.

– Vi semestrar i husvagn för att vi är fria då och kan bestämma helt själva vart vi ska och hur länge vi stannar på varje ställe. Är det vackert stannar vi, är det dåligt så åker vi vidare. Det är bra också för att barnen alltid kan hitta någon att leka med, säger Manuela Waller.

Från Tyskland kommer Doris och Gerd Lemmermann som också de har valt att spendera semestern i husvagn. Men husvagn är knappast deras första val. Tidigare hade de en större husbil men den tyska regeringen höjde skatten för SUV:ar och större fordon på grund av de höga koldioxidutsläppen. Därför föll valet på husvagn i stället.

– Det var nog fyra år sedan skatten höjdes. Det blev för dyrt och vi hade inte längre råd. Vi gillar egentligen husbil mer, säger Gerd Lemmermann.

Men att åka på semester i husvagn ger dem den frihet de vill ha.

– Vi kan själva planera vår resa och behöver inte bestämma mål eller ha fasta stationer där vi stannar. Vi är fria att göra som vi vill, vi har kontakt med naturen och vårt barn lär sig mycket, säger Doris Lemmermann.

När det gäller husvagnar som åker söderut visar TT-lines statistik oförändrade siffror jämfört med 2012. Däremot ser de en ökning på mellan 10 och 15 procent för husvagnar som kommer från Tyskland.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons